›› Home ›› Nieuws

Open Vld Gent pleit voor realistisch mobiliteitsbeleid

16 maart 2012

De ideeën die de Gentse experts lanceren mogen dan wel als “opvallend” en “creatief” bestempeld worden, de meeste ervan vindt Open Vld Gent niet echt realistisch. Meer nog, een aantal van de voorstellen stroken niet met onze toekomstvisie voor Gent. Dit geldt in het bijzonder voor de voorstellen die naar voor worden geschoven op het vlak van Mobiliteit.

Open Vld Gent vindt het evident dat de stad zich voorbereidt om de toekomstige mobiliteitsvraagstukken het hoofd te bieden, maar pleit hierbij wel voor een weloverwogen en realistische aanpak. Meer gebruik maken van het water of een intelligent stadsdistributiesysteem verdient zeker de nodige aandacht, een eenzijdig verhaal waarbij alleen de fietser en de voetganger aan bod komen achten wij echter niet realistisch. We blijven voorstander van een én-én-beleid, waarbij én de fietser, én de voetganger, én de automobilist meegenomen worden in het verhaal, nu, maar ook in de toekomst. Het is immers niet voor iedereen evident gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer.

Sami Souguir, fractievoorzitter Open Vld: “Gent is een stad van kennis en vernieuwing. Een stad waar innovatie tot belangrijke milieuvoordelen moet leiden. Open Vld Gent stelt de doelstellingen van het Gents klimaatverbond dan ook niet in vraag. Wel moet ook ingezet worden op vernieuwende concepten die er voor zorgen dat Gent de komende decennia kan uitgroeien tot een klimaatneutrale stad die een evenwichtig mobiliteitsbeleid niet in de weg staan.”

Op korte termijn is de elektrische wagen een mooi voorbeeld van een innovatieve mobiliteitstoepassing. Hoewel vaststaat dat de elektrische wagen een vaste plaats (incl. laadpalen edm.) zal krijgen in het straatbeeld, komt dit aspect nergens in de ideeën van de Gentse experts voor. Andere steden staan hier vandaag al veel verder in.

Met het invoeren van het autovrij en autoluw gebied in de binnenstad en de bijhorende parkeerroute bewees Sas van Rouveroij, als toenmalig schepen van mobiliteit, jaren geleden al dat een én-én-beleid wel degelijk mogelijk is. Ook in de toekomst zal Open Vld Gent blijven ijveren voor een mobiliteitsbeleid waarbij de auto niet de boosdoener mag zijn. Enkel zo kunnen we de omschakeling maken naar een klimaatneutrale maar ook leefbare stad voor de bewoners.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info