›› Home ›› Nieuws

Gentse kantorenmarkt doet het goed

20 januari 2014

De Gentse kantorenmarkt heeft sterk gepresteerd in 2013. De Gentse kantorenmarkt is in volle expansie onder meer dankzij de ontwikkeling van een aantal strategische locaties zoals aan Gent The Loop, station Gent-Sint-Pieters en de omgeving van het voetbalstadion. Er is voor 65.000m² vloeroppervlakte verhandeld. Dit is een stijging met bijna 12.500m² of meer dan 20% ten opzichte van 2012.

De Gentse kantorenmarkt kan in 2013 mooie resultaten voorleggen, zowel wat betreft de opname als het aantal transacties. Vorig jaar registreerde de Dienst Economie 111 transacties. Dat zijn er maar liefst 35 meer dan in 2012, of bijna 50% meer dan gemiddeld de afgelopen jaren. Samen waren ze goed voor 65.037m² aan vloeroppervlakte. Dit is bijna 12.500m² meer dan de 52.600 m² die in 2012 werd verhandeld, of een stijging met meer dan 20%.

‘De cijfers van het afgelopen jaar zijn op alle vlakken positief en stemmen me ook hoopvol voor een nog verdere groei van de Gentse kantorenmarkt de komende jaren,’ zegt de Gentse Eerste schepen Mathias De Clercq (Open VLD). ‘Ondanks het huidige economische klimaat zijn de nieuwe kantoren sterk gegeerd en zorgen ze voor een positieve dynamiek op de Gentse kantorenmarkt. Dit is opvallend aangezien de regionale steden in totaal bijna de helft minder kantooropname hebben geregistreerd in 2013 dan in 2012. Met een groei van meer dan 20% is Gent duidelijk een buitenbeentje.’ aldus Mathias De Clercq.

Leegstand blijft laag
De leegstand bedroeg eind 2013 4,8% en blijft zo al een aantal jaren op rij laag, zeker in vergelijking met andere steden als Brussel en Antwerpen waar de leegstand meer dan 10% bedraagt. Algemeen wordt 6% leegstand als aanvaardbaar beschouwd om de directe vraag naar kantoren te kunnen opvangen.

Prijzen evolueren mee
De gemiddelde huurprijs op de Gentse kantorenmarkt bedroeg in 2012 nog
116 euro/m² per jaar. In 2013 bedroeg de gemiddelde prijs 126 euro/m². Deze stijging is vooral te wijten aan een toename van een hoog kwalitatief aanbod aan nieuwe kantoorgebouwen. De prime rents voor deze nieuwe ontwikkelingen bedroegen rond de 150 euro/m².

2014-2016
In 2014 zullen verschillende bouwprojecten definitief opgeleverd en in gebruik genomen worden, zoals het Vlaams Administratief Centrum aan het station Gent-Sint-Pieters. Naast de verdere ontwikkelingen van Gent-Sint-Pieters en The Loop, zullen er ook nog diverse kleinschaligere ontwikkelingen op de markt komen, zoals de eerste nieuwe kantoren aan het station Gent-Dampoort.

Mathias De Clercq wijst er op dat de ontwikkeling van de nieuwe locaties dan ook meer dan welkom is om in te spelen op de verdere nood aan nieuwe ruimte op de Gentse kantorenmarkt: ‘Op die manier versterken we Gent, met een enorm potentieel aan geschoolde mensen dankzij de aanwezigheid van de universiteit en diverse hogescholen, als belangrijke tewerkstellingspool voor de ruime regio.’

De komende jaren zal ook de geplande centralisatie van de provinciale diensten voor een interne verhuisdynamiek zorgen op de Gentse kantorenmarkt.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info