›› Home ›› Nieuws

Neen tegen bankbonussen!

16 mei 2011

Schepen Christophe Peeters haalt voor meer dan dertig miljoen euro beleggingen weg bij Dexia en KBC. Het stadsbestuur wil zo protesteren tegen de hoge bonussen die de grootbanken uitbetalen.

Sinds jaar en dag kiest Gent resoluut voor een duurzaam beleid. Ethisch beleggen en bankieren horen daarbij. Met deze beslissing wil de Stad dan ook een stevig signaal geven.

Tegen een variabel verloningssysteem en bonussen voor bijzondere prestaties? Neen. Overal, en ook binnen de overheid, worden deze technieken gebruikt. Het is ook niet zo dat men Europese regels of andere wetten overtreedt. Het gaat in de eerste plaats om een gebrek aan voeling met de samenleving.

Die samenleving dat is de spaarder, de ondernemer die een investeringskrediet probeert te bekomen om zijn zaak uit te breiden, de kleine belegger, de pensioenspaarder. Elke belastingbetaler heeft de voorbije jaren de financiële crisis ondervonden én heeft meebetaald. Net daarom vragen de premier, de Vlaamse minister-president, de gouverneur van de Nationale Bank en diverse parlementen aan de banken om terughoudend te zijn met bonussen.

Ook eerste schepen en collega Mathias De Clercq voelde de minister van Financiën aan de tand over de excessieve Dexia-bonussen. De herhaalde vragen werden door de banken straal genegeerd. De vanzelfsprekendheid waarmee topbankiers gewoon terug overgaan tot de orde van de dag, nadat miljarden euro belastinggeld in het financiële systeem werden gepompt, is stuitend.

Blijkbaar begrijpen banken alleen de taal van het geld, dus is dat de taal die Gent nu spreekt. Zou het overheidstekort plots verdwijnen als de topbankiers afstand doen van die bonussen? Natuurlijk niet. Maar het zou volgens schepen Christophe Peeters wel een onbetaalbaar gebaar zijn. Een gebaar van respect.

Christophe Peeters
Schepen van Financiën, Facility Management, Sport en Haven

www.christophepeeters.be

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.