›› Home ›› Nieuws

Trotse eigenaar van een stukje schilderij

7 februari 2014

Sindskort is gemeenteraadslid Stephanie D'Hose de trotse eigenaar van een stukje schilderij van Joseph Cornelis uit 1910. Het is maar liefst 4 meter hoog en acht meter lang. Via Crowdfunding roept het MIAT op om te investeren in het schilderij, gezien het dringend moet gerestaureerd worden. Het MIAT is op zoek naar €3000 om het project te starten.

Dit schilderij was een reuzegrote aankondiging voor de Gentse wereldtentoonstelling van 1913. Vanaf 1911 kreeg het een plaats toebedeeld in het toenmalige Zuidstation, waar het de Gentenaars warm moest maken voor de toekomstige expo.

Het schilderij toont allegorische figuren, de Maagd van Gent en een poorter in wapenuitrusting, leeuwen, veel vlaggengezwaai en een panoramische impressie van het toekomstige expoterrein.

Subsidies staan steeds meer onder druk. Niet alleen omdat de overheid moet besparen, maar ook omdat het nut van subsidies steeds meer in vraag wordt gesteld. Moet een culturele instelling niet zelfbedruipend zijn, door steeds meer marktgericht te werken? Voorstanders van subsidies zeggen dan weer dat de wetten van vraag en aanbod niet mogen en kunnen gelden binnen de culturele sector.

Stephanie gelooft vooral in een derde weg. Financiering van cultuur hoeft niet OF - OF te zijn, maar wel EN - EN. Subsidies mogen niet de enige drijfveer zijn van een culturele speler, maar ze zijn wel nodig om het kopje boven water te houden. Daarboven moeten de instellingen durven verder denken. Crowdfunding speelt daar perfect op in. Het doet appel op het culturele bewustzijn van een gemeenschap en zorgt daarbij voor extra financiering. Volgens mij dé manier om innovatief met cultuur om te gaan.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info