›› Home ›› Nieuws

Electrabel onderschrijft provinciaal participatiemodel inzake windmolens

10 juli 2014

De provincie Oost-Vlaanderen en Electrabel hebben een intentieverklaring ondertekend voor de realisatie van windparken met mogelijkheid tot rechtstreekse participatie door de burgers. Het betreft windparken in de concentratiezone Eeklo-Maldegem, alsook de zone langs de E40.

In het kader van het project Oost-Vlaanderen Energielandschap heeft de provincie deze twee concentratiezones voor windturbines aangeduid. De provincie had eerder al een principebeslissing genomen om 68 nieuwe windmolens te plaatsen. Zodoende vullen we het potentieel van onze provincie steeds meer in.

Gedeputeerde Geert Versnick wil op deze manier eveneens de wildgroei aan windmolens in Oost-Vlaanderen aan banden leggen. Want door in detail te bepalen waar er windmolens kunnen komen, worden meteen ook de zones bepaald waar er geen kunnen komen. Van bij de start van het project ging er ook bijzonder veel aandacht naar een rechtvaardige verdeling van lusten en lasten. Het kan niet langer de bedoeling zijn dat de opbrengsten van windenergie naar enkele grondeigenaars en projectontwikkelaars gaat, terwijl de lasten worden gedragen door alle omwonenden.

Om dit te vermijden heeft de provincie het engagement verworven van onder meer Electrabel om 20% van de windmolens open te stellen voor rechtstreekse participatie. Gedeputeerde Versnick hecht veel belang aan deze betrokkenheid van burgers, bedrijven en lokale overheden bij de realisatie van het windpotentieel.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.