›› Home ›› Nieuws

Open Vld Gent pleit voor Gents voorstadsnet

18 december 2014

Open Vld Gent heeft samen met de andere partijen uit de gemeenteraad een motie goedgekeurd om het vervoersplan van de NMBS te herzien en het Gentse voorstadsnet verder te versterken. Fractievoorzitter Sami Souguir: "De NMBS moet besparen, maar mag hierbij de stedelijke context niet uit het oog verliezen".

Ondanks de hoge dotatie van de federale overheid lijdt de NMBS al jaren verlies. Het is duidelijk dat deze situatie onhoudbaar wordt. De NMBS staat de komende jaren dan ook voor een gigantische uitdaging: de kwaliteit van de dienstverlening behouden, zelfs verbeteren, een alsmaar groeiend cliënteel opvangen én drastisch besparen. Ook wijzigingen aan het vervoersplan door bijvoorbeeld het afschaffen van weinig gebruikte treinverbindingen moet in die zin bespreekbaar zijn.

De NMBS schrapt in het Gentse echter ook druk gebruikte verbindingen, zoals de lijnen van en naar de voorstadsstations zoals Gentbrugge, Drongen, Merelbeke en Wondelgem. Veel bewoners en werknemers maken net van deze kleinere stations gebruik om naar de grote stations of rechtstreeks naar huis of werk te pendelen.

Fractievoorzitter Sami Souguir: “Helaas stellen we met het aangepaste vervoersplan eens te meer vast dat de NMBS de stedelijke context uit het oog verliest en verdergaat op de weg van de blinde besparingen: het afschaffen van frequent gebruikte treinen in het Gentse voorstadsnet. Ze kiezen hierdoor misschien voor de gemakkelijkste weg, maar dan wel voor een waar de Gentse treinreiziger de dupe van is.”

De Gentse Open Vld fractie is ervan overtuigd dat er bij de NMBS ook op andere manieren heel wat kan bespaard worden. De structuur vereenvoudigen bijvoorbeeld, de pensioengolf als opportuniteit gebruiken om personeel dat met pensioen gaat selectief niet te vervangen, de vele dochterondernemingen onder de loep nemen, enzovoort. “We zijn ervan overtuigd dat op die manier al heel wat kan bespaard worden zonder onmiddellijk aan de dienstverlening te raken”, besluit Sami Souguir.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.