›› Home ›› Nieuws

Eerste Trefdag Open Vld Gent voltreffer

20 april 2015

De eerste Trefdag van Open Vld Gent op zaterdag 28 maart in Backstay Youth Hostel en bij VOKA Oost-Vlaanderen was een groot succes. Meer dan 80 geïnteresseerden volgden de panels over burgerdemocratie en de nieuwe duurzame economie. Het was een boeiende wisselwerking tussen het beleid en het werkveld. Een verslag door schepen Sofie Bracke en gemeenteraadslid Camille Daman.

De burger doet het zelf

“Democratie zal participatief zijn of ze zal niet zijn”, met die sterke slagzin van Vlaams Parlementslid  WF Schiltz was het onderwerp van het panel in Backstay meteen duidelijk. Schiltz voegt in Antwerpen ook de daad bij het woord. Door via inspraak oren en ogen in de wijken te hebben. Door actiegroepen te omarmen die almaar professioneler worden en niet alleen anti zijn maar vaak ook een alternatief uitwerken. Door hen ook te laten participeren in de budgettaire keuzes van wijken en stadsdelen.  De burger wordt dan een volwaardige derde partner in het bestuurlijk samenspel politiek - administratie - burger. Beslissingen worden beter en breder gedragen.

Professor De Rynck benaderde één en ander vanuit een academische invalshoek. Hij wees op de veranderende context van de laatste 40 jaar. Daar waar klassieke adviesraden de structuur van een stadsbestuur volgen, doen actiegroepen ook aan "politiek" (ze worden vaak meer dan klassieke partijpolitieke organen deel van het "middenveld") en vangen vaak goed op wat leeft in de maatschappij maar los van structuren, los van partijpolitiek. Het samenspel tussen klassieke democratie en participatieve democratie is niet altijd eenvoudig. En toch de moeite. Burgers zijn samen tot grootse dingen in staat want hebben veel kennis en kunde. Tot slot getuigden Dries Gysels (Lab van Troje) en Bart Verhaeghe (Ledeberg doet het zelf) vanuit de praktijk.

Uit het debat met Prof. De Rynck, Dries Gysels en Bart Verhaeghe bleek dat er ook valkuilen zijn aan burgerparticipatie:

1. Participatie vergt ook inspanning vanuit het bestuur en de klassieke 'politiek'. Het is letterlijk een werkwoord voor iedereen binnen het samenspel politiek - administratie - burger. Niet iedereen moet meedoen, maar iedereen moet wel de kans krijgen. Dit betekent nadenken over manieren om participatie vorm te geven. Dit betekent soms weg van de klassieke vergadering maar door samen dingen te doen, alternatieven uit te testen.

2. Participatie mag geen schaamlapje voor besparingen zijn. Burgers kunnen samen veel doen maar de slinger mag niet te ver doorslaan. Het mag geen "trek uw plan" participatie zijn.

3. Participatie kost tijd! En toch slaat participatie pas aan als deelnemers op redelijk korte termijn bindende resultaten op het terrein zien. Dit is een moeilijke uitdaging die er soms voor zorgt dat je grote verhalen in stukjes moet schrijven.

De nieuwe duurzame economie

Bij VOKA stond de nieuwe duurzame economie centraal. De mening van het panel was unaniem: Ondernemen moet op een duurzame, groene en economisch verantwoorde manier. Vanuit een liberale insteek, uiteraard. Initiatief en innovatie moeten vanuit de ondernemers komen, niet vanuit de overheid. Benjamin Rieder, stichter van 'Bubble Post', een bedrijfje dat het vervoer van goederen op een efficiënte, flexibele en ecologische manier organiseert, in en rond Gent, stelde het onomwonden: “Ons idee kwam tot stand uit persoonlijke frustratie. Wij wilden onze kinderen niet laten opgroeien in een stad waarin grote vrachtwagens hen voor de voeten reden!"

Volgens Wim De Veirman, stichter en bezieler van Greenpan, werken subsidies in dit proces marktverstorend: "Aan innovatie moet je gewoon beginnen. Je moet met een idee komen en de coating komt nadien. Het gebeurt terwijl je ermee bezig bent." Professor Industriële biotechnologie Wim Soutaert beaamde dit en voegde hieraan toe: "Economisch gezien is stilstaan achteruit gaan!" Inspirerende woorden, die toepasbaar zijn in vele aspecten in het dagelijkse leven, maar die voor ons, liberalen, ook nauw aansluiten aan onze filosofische en politieke overtuigingen.

Kortom, deze Trefdag scheen een licht op 2 boeiende thema’s, een inspirerende bijeenkomst voor leden en niet-leden. Voortaan een vaste waarde op de kalender van Open Vld Gent.

Bekijk HIER de foto's van de trefdag

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info