›› Home ›› Nieuws

AZ Sint-Lucas krijgt eigen lokaal voor geboorteaangifte wegens groot succes

2 mei 2016

Ouders wiens baby geboren werd in het AZ Sint-Lucas kunnen hun baby vanaf maandag 2 mei 2016 aangeven in een lokaal naast de materniteit. ‘Ook het aantal uren waarop je aangifte kan doen in het ziekenhuis, wilden we uitbreiden’, aldus schepen van Burgerzaken Sofie Bracke.

Sinds november 2015 hield het Mobiel Dienstencentrum van de Stad Gent halt aan het AZ Sint-Lucas. Ouders konden op maandag- en vrijdagvoormiddag hun baby aangeven in de vrachtwagen op het binnenplein van het ziekenhuis. Dat bleek meteen een succes. Van alle geboortes in het ziekenhuis tussen november en eind april, werd 44% ter plaatse aangegeven.

En dus werd samen met het AZ Sint-Lucas gezocht naar een structurele inbedding binnen het ziekenhuis.

Ouders hoeven nu niet meer buiten aan de vrachtwagen aan te schuiven. Het AZ Sint-Lucas zorgde voor een volledig uitgerust lokaal net naast de materniteit waar het aangeven in alle rust kan gebeuren.

Ouders schrijven zich in op een lijst en worden telefonisch verwittigd wanneer ze aan de beurt zijn. De kersverse mama en baby kunnen op die manier gemakkelijker meekomen.

‘Ook het aantal uren waarop je aangifte kan doen in het ziekenhuis, wilden we uitbreiden’, aldus schepen van Burgerzaken Sofie Bracke. ‘Mobi hield elke week in totaal 5 uur halt aan het ziekenhuis, op maandag en vrijdag. Maar aangezien heel wat ouders na 3 dagen de materniteit verlaten, konden we heel wat ouders niet helpen. Nu kunnen ouders elke maandag- woensdag- en vrijdagvoormiddag terecht, telkens van 9 tot 12.30 uur. Dat is meer dan een verdubbeling van de uren. We hopen dat we op die manier het overgrote deel van de aangiftes in het ziekenhuis zelf zullen kunnen doen. Bovendien lopen ook met de ziekenhuizen AZ Maria Middelares en het UZ Gent gesprekken om dit jaar nog bij hen een soortgelijke werking op te zetten.’ 

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info