›› Home ›› Nieuws

Mathias De Clercq ondertekent 300ste starterscontract

8 juni 2016

Eerste schepen Mathias De Clercq mocht het 300ste starterscontract ondertekenen. Met dat contract krijgen (her)startende ondernemers financiële ondersteuning voor de opstart van hun zaak. Na 3 jaar is nog 95 procent van de starters met een starterscontract actief. 'Goed voorbereid aan je zaak beginnen werpt duidelijk zijn vruchten af', zegt Mathias De Clercq.

Het beoordelingscomité starterscontract, dat het college adviseert in de toekenning van de starterscontracten, beoordeelde sinds begin 2009 al heel wat ondernemingsplannen op hun leefbaarheid. Het beoordelingscomité bestaat uit medewerkers van Syntra Midden-Vlaanderen, het Agentschap Innoveren en Ondernemen, Belgian Senior Consultants Vlaanderen en ambtenaren van de Dienst Economie van de Stad. Hun jarenlange, belangeloze inzet zorgt voor waardevol extern advies voor de Gentse starters.

Variëteit aan Gentse starters ondertekende starterscontract

186 mannen en 115 vrouwen kregen een starterscontract toegekend en bijna 90% van de Gentse (her)starters is tussen de 20 en de 40 jaar. De helft van de ondernemingen zijn eenmanszaken, de andere helft vennootschappen. Ze situeren zich vooral in de horeca (60), verlenen diensten (59), hebben een detailhandelszaak (55), zijn actief in de bouw (38) of in de ICT (34).

Schepen Mathias De Clercq: ‘Meer dan 95% van de intussen driehonderd ondernemers met een starterscontract is na drie jaar nog actief. Dat ligt een stuk hoger dan het algemeen gemiddelde: in Vlaanderen is na drie jaar nog 76% van de ondernemingen actief. Dit geeft duidelijk aan dat goed voorbereid aan je zaak beginnen en je tijdens de looptijd goed laten bijstaan, zijn vruchten afwerpt’.

Reglement starterscontract aangepast en vereenvoudigd sinds 1 mei 2016

Het reglement voor een toelage aan startende ondernemingen, het starterscontract, werd sinds 1 mei 2016 herzien en vereenvoudigd. Vanaf nu geldt er één terugbetalingspercentage: 40%. Voor alle relevante uitgaven voor opleiding, advies en investeringen betaalt de Stad dus 40% terug, met een maximum van 5.000 euro. De starter moet zich nog steeds verplicht laten bijstaan door een expert en verbindt zich ertoe drie jaar in hoofdberoep met een vestiging in Gent actief te blijven.

Het nieuwe reglement voorziet ook de mogelijkheid voor een tussentijdse evaluatie. Krijgt een starter het moeilijk om aan de voorwaarden van het starterscontract te voldoen? Kan hij bijvoorbeeld te weinig kosten ingeven omdat de omzet te laag ligt of moet de ondernemer in het ergste geval zijn zaak stopzetten? Het nieuwe reglement voorziet de mogelijk om tijdens de looptijd van het contract aan te geven dat de voorwaarden niet langer haalbaar zijn. Het beoordelingscomité werkt voor de starter dan een adviestraject uit om hem te begeleiden de onderneming terug op de rails te krijgen.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info