›› Home ›› Nieuws

Haven Gent boekt beste kwartaal ooit

6 juli 2016

De haven van Gent registreerde in het tweede kwartaal van 2016 in de goederenoverslag via zeevaart een absoluut record. Ook de binnenvaart ging erop vooruit. Bovendien was deze eerste jaarhelft voor de overslag via zeevaart de tweede beste ooit.

  • Overslag via zeevaart én binnenvaart stijgt
  • Haven Gent kent beste eerste jaarhelft ooit
  • Havenschepen Mathias De Clercq bijzonder verheugd met de cijfers


De Gentse haven registreerde in het tweede kwartaal van 2016 een totale goederenoverslag van 12,7 miljoen ton. Dit is 3,8% (500.000 ton) meer dan in 2015 dankzij de stijging van de overslag via én zeevaart én binnenvaart.

De goederenoverslag via zeevaart was het beste kwartaal ooit: een totaal van 7,3 miljoen ton, goed voor een stijging van 4,8%. De binnenvaart klokte af op bijna 5,4 miljoen ton goederenoverslag, een stijging met 2,5%.

In het tweede kwartaal vertoonde de goederenoverslag via zeevaart een forse stijging bij de petroleumproducten en een verdubbeling van de chemische producten. Een daling werd opgetekend onder meer bij de ruwe mineralen en bouwmaterialen en de vaste minerale brandstoffen.

Voor de binnenvaart was er beduidend meer overslag van onder meer meststoffen, petroleumproducten en ruwe mineralen en bouwmaterialen. De overslag via binnenvaart van landbouwproducten nam af net zoals die van chemische producten, producten van de metaalindustrie en vaste minerale brandstoffen.

Halfjaarcijfers
Voor de eerste zes maanden van 2016 komt het totale goederenverkeer (zeevaart en binnenvaart samen) op 25,3 miljoen ton. Dit is de beste eerst jaarhelft ooit. Deze jaarhelft noteerde meteen een record voor de overslag van breakbulk, conventioneel stukgoed en vloeibare bulk. Inzake zeevaart staat 74% van de goederenoverslag voor import en 26% voor export.

Havenschepen Mathias De Clercq is verheugd dat de goederenoverslag hiermee boven een gemiddeld niveau zit. Bovendien blijft de overslag via zeevaart toenemen.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info