›› Home ›› Nieuws

Op zondag is Gent dé shoppingstad

12 mei 2017

De eerste officiële Gentse koopzondag was een denderend succes. Zondag 7 mei bracht zo maar eventjes 125000 bezoekers naar het centrum, dat is vergelijkbaar met een Gentse Feestendag. Ook de ondergrondse parkings liepen stevig vol. Veel volk dus en een gezellig drukke binnenstad op de “Shop-op Zondag”. Ook een duidelijk antwoord op de negatieve sfeerschepping van de voorbije weken en maanden al zou de binnenstad niet meer bereikbaar zijn ten gevolge van de invoering van het circulatieplan.

“Gent onbereikbaar en leeg? Het is bij deze aangetoond dat Gent wél nog bereikbaar is en we hebben nog maar eens laten zien wat voor unieke winkelstad we zijn. Het was bijzonder gezellig en ontspannen winkelen en rondkuieren in Gent. Winkelen en tegelijktijdig het uitgebreide en gevarieerde, horeca- en culturele aanbod ontdekken of één van de vele zondagsmarkten meepikken, in Gent kan het allemaal op onze maandelijkse koopzondagen” zegt een tevreden schepen van Middenstand Christophe Peeters

De koopzondag werd door de handelaars goed opgevolgd. Twee derden van de winkels deden vanaf de eerste koopzondag al mee, inclusief grote ketens als H&M, Veritas en Inno, maar vooral de vele kleine zelfstandige winkels. De grootse promotiecampagne is duidelijk aangeslagen.

Dat de eerste koopzondag een succes te noemen is, beamen ook de handelaars.  Ze beseffen dat ze niet kunnen achterblijven en zijn ook tevreden over de verkoop op zondag. Het valt op dat bezoekers veel relaxter shoppen op zondag. Er werd meer verkocht dan op een doorsnee- maandag of –dinsdag en her der was het zelfs aanschuiven aan de kassa’s en de pashokjes. 

Op de koopzondagen is er bovendien gratis openbaar vervoer van De Lijn voorzien. Wie de auto neemt, parkeert op zondag gratis bovengronds of vertrekt vanop één van de park-and-rides aan de rand van de stad, en neemt van daaruit gratis de bus of tram richting de historische binnenstad.  Christophe Peeters: “We hebben 450.000 euro kunnen vrijmaken om het openbaar vervoer op onze koopzondagen gratis te houden, ook voor wie vanuit de randgemeenten komt” . 

De volgende koopzondag vindt plaats op 4 juni. Christophe Peeters wil blijvend middelen vrijmaken ter ondersteuning van de Gentse Middenstand: “In de recente begrotingsbesprekingen hebben we nog eens 250.000 euro extra voorzien voor campagnes om Gent als winkelstad op de kaart te zetten. Het openbaar vervoer blijft gratis. De handelaars zetten zich in, de Stad doet dat ook.”

Met de "Shop-op Zondag" profileert Gent zich nog nadrukkelijker als een aantrekkelijke en toegankelijke winkelstad. In Antwerpen heeft het 2 jaar geduurd voor de vaste koopzondag was ingeburgerd maar het is daar nu al jaren een vaste gewoonte, dus waarom zou dat in Gent niet sneller kunnen?"

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.