›› Home ›› Nieuws

2,5 miljoen euro voor Design museum Gent

25 09 2017

Minister van Cultuur Sven Gatz maakt 2,5 miljoen euro vrij voor de uitbreiding met een nieuwe vleugel van het Design museum Gent. Dat antwoordt hij op een schriftelijke vraag van volksvertegenwoordiger Mathias De Clercq die erg tevreden reageert op het nieuws: “Het Design museum Gent kan hiermee de noodzakelijke uitbreiding met een nieuwe, multifunctionele vleugel realiseren waarnaar er al lang wordt gestreefd. Dit is zeer goed nieuws voor de bruisende culturele pool die Gent is.”

Het Design museum denkt reeds langer aan een uitbreiding met een nieuwe, multifunctionele vleugel. In 2015 diende het daartoe een dossier in bij Toerisme Vlaanderen. Daar kreeg het finaal echter geen middelen toegekend waarop het museum in overleg met de bevoegde diensten van de Stad Gent een dossier indiende bij het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI) met het oog op steun via die weg.

Nieuwe kansen voor Designmuseum

Mathias De Clercq diende in het Vlaams Parlement recent een vraag in aan Cultuurminister Gatz waarin hij polste naar de vorderingen in het dossier. Op die vraag volgt er nu positief nieuws. De Clercq: “Minister Gatz laat weten dat hij 2,5 miljoen euro vrijmaakt voor de langverwachte uitbreiding van het Design museum met een nieuwe, multifunctionele vleugel. Bovendien wordt dat bedrag nog ingeschreven op de begroting van 2017. Dit is zeer goed nieuws voor deze gerenommeerde Gentse instelling en voor de bruisende culturele aantrekkingspool die onze stad is! Deze investering door de Vlaamse gemeenschap is erg belangrijk voor Gent want ze biedt nieuwe kansen aan één van onze belangrijke cultuurinstellingen, het behoeft dan ook geen betoog dat ik zeer tevreden ben met het antwoord van de minister.”

Uitbreiding met nieuwe vleugel

Sven Gatz: “Dit dossier gaat al even mee, maar heeft mij steeds nauw aan het hart gelegen. Ik ben dan ook verheugd dat de Vlaamse Regering mijn voorstel heeft gevolgd om deze belangrijke investeringssubsidie van 2,5 miljoen euro toe te kennen aan het Design museum. In overleg met de betrokken diensten van de Stad Gent en de museumdirectie werd de conceptuele aanpak van het renovatieplan herbekeken. Belangrijk is dat met deze toekenning een aantal bouwfysische ingrepen kan worden doorgevoerd, maar vooral dat we de noodzakelijke, langverwachte uitbreiding met een nieuwe vleugel kunnen doorvoeren. Deze uitbreiding zal het museum heel wat nieuwe mogelijkheden bieden. Ik hoop dan ook dat deze snel zal kunnen worden gerealiseerd.” 

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.