›› Home ›› Nieuws

Voor het eerst grootschalige restauratie grafheuvel Campo Santo

4 oktober 2017

De Stad investeert een half miljoen euro in de restauratie van eeuwenoude graven op de grafheuvel van Campo Santo. Nadat ze bijna 200 jaar blootgesteld zijn aan allerlei weersomstandigheden hebben verschillende graven al jarenlang nood aan een opknapbeurt. Het is voor het eerst dat een grootschalige restauratie van monumentale graven voorzien wordt. "Het was nu of nooit voor verschillende graven op de grafheuvel van Campo Santo", verduidelijkt Sofie Bracke, bevoegd voor Burgerzaken.

"Als we ze zo nog enkele jaren lieten liggen dan konden ze niet meer gered worden. Met een half miljoen euro die ik voor de werken uittrok, kunnen een 70-tal graven in ere hersteld worden, waaronder drie grotere kapellen. Het gaat allemaal om graven die bovenaan de heuvel liggen en tot de oudste van de begraafplaats behoren. Het is voor het eerst nadat 170 jaar geleden de eerste begrafenis hier doorging dat zo'n grootschalige restauratie zal gebeuren."

Het gaat over het stabiliseren van de graven, het uitvoeren van een zachte reiniging, het verlijmen van gebarsten onderdelen, het herpositioneren van verzakte onderdelen, het aanmaken en bijvoegen van verloren grafsteenelementen en het verwijderen van ongewenste vegetatie, ... De smeedijzeren sierelementen van sommige graven worden zo veel mogelijk ontroest en opnieuw geschilderd. Waar nodig worden ook nieuwe hekkens geplaatst.

De werken starten op 4 oktober en zullen tot de zomer van 2018 duren.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.