Bouwen voor het leven
OCMW-voorzitter Geert Versnick wil dat alle nieuwbouwprojecten worden gebouwd volgens het principe van ‘levensloopbestendig wonen’. Dat biedt een oplossing aan het enorm tekort aan aangepaste seniorenwoningen.
Uit het seniorenbehoefteonderzoek dat in 2011 werd uitgevoerd blijkt dat ruim 85 procent van de Gentse senioren in een huis of appartement woont dat matig of niet is aangepast. Verhuizen is door het schaarse aanbod aan seniorenflats niet evident en betekent vaak het verlies van het sociaal netwerk.
Volgens OCMW-voorzitter Geert Versnick biedt het ‘levensloopbestendig wonen’ hier een oplossing. Enkele simpele richtlijnen zoals een breder gangpad zorgen ervoor dat woningen aanpasbaar zijn voor de toekomstige senioren. Niet alleen is dit een mogelijke oplossing voor het tekort aan seniorenflats; het zorgt er ook voor dat eigenaars op hun oude dag, ook al zijn ze minder mobiel geworden, in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.
Het OCMW Gent kon reeds het autonoom gemeentebedrijf AG SOB overtuigen om het principe van ‘levensloopbestendig wonen’ in al zijn nieuwbouwprojecten te voorzien. Geert Versnick is echter van oordeel dat alle bouwfirma’s en architecten de richtlijnen moeten opnemen. ‘Bouwen aan de toekomst’, luidt soms de slogan van bouwprojecten. Maar welke jong koppel dat wil bouwen, denkt nu al aan de dag dat ze ouder of minder mobiel zijn? De keuzes die ze vandaag maken bepalen evenwel of ze heel hun leven in hun woning kunnen blijven, dan wel dat ze op latere leeftijd noodgedwongen moeten verhuizen. Het is dus aan architecten en bouwfirma’s om jonge bouwers te begeleiden en te adviseren zodat ze zo lang mogelijk kunnen blijven wonen in hun huis, ook op oudere leeftijd.
Om de bouwsector hierover te informeren en te sensibiliseren, organiseert het OCMW Gent in februari 2012 een congres waarop de principes en de voordelen van levensloopbestendig wonen uit de doeken worden gedaan. Voor Geert Versnick is bouwen aan de toekomst ook bouwen voor de oude dag.