›› Home ›› Nieuws

Terugblik: een geslaagde Week van het Gents!

13 december 2019

De vierde editie van de Week van het Gents stond dit jaar in het kader van de Gentse Pierkes. Schepen van Cultuur Sami Souguir blikt terug op een geslaagde week vol sappig Gents dialect. 

Van 24 november tot en met 5 december vond de Week van het Gents plaats. Het is ondertussen een jaarlijkse traditie waarbij het Gentse dialect volop in de schijnwerpers wordt geplaatst. 

Dit jaar werden de 7 Gentse Piekers in beeld gebracht. Gent is op vlak van poppentheater een koploper in Vlaanderen. Jong en oud blijft geboeid door de grappige, innemende en doodeerlijke scènes van Pierke. Poppenspelers zien het als een roeping om via de poppen het Gentse dialect over te dragen op de volgende generaties. Dat blijkt terecht, want steeds minder kinderen kunnen nog echt Gents spreken. 

Naast tal van voorstellingen van de verschillende poppentheaters waren er ook andere activiteiten die het Gentse dialect bij het brede publiek brachten. Een academische Johan Taeldemanlezing door prof. Marc Boone, de inhuldiging van het Pierkesstandbeeld, een groot Pierkeszangfeest, uitreiking van de Geiwene Foersjet voor de beste Pierkesplat, ... Als kers op de taart werd de week afgesloten met de laatste causerie van Freek Neirynck.

"Freek is samen met Luk De Bruycker medebezieler van de Week van het Gents. Samen richtten ze het gezelschap 't Spelleke van Drei Kluite op. Ze brachten volkse en politiek-satirische toneelstukken in het Gentse dialect. Verder stond hij ook gekend als Perfesser Gensch. Jarenlang verspreide hij het Gentse dialect via Gentse lessen. Er waren lessen veur beginnelinge maar ook veur geveurderden. Die lessen waren altijd een groot succes" klinkt het bij schepen Souguir.

"Zelfs onze burgemeester kreeg 2 jaar geleden een taalbad van écht Gens. Mathias 'uuptege' dat het goeie Gentse Feesten zouden worden. Maar hij moest dat natuurlijk 'hoopen'. Hij kreeg een snelcursus Gents om zijn Gens mee oar bij te schaven. Met ezelsoren op mocht hij vanop de eerste rij bewijzen dat hij nen echte Genteneir kon zijn. Ik heb zelf ook enkele jaren geleden een aantal van die lessen meegevolgd. Mijn Gents kan zeker nog beter, maar ik kreeg toch al complimenten tijdens de opening van De Week van het Gents. Ik moest gelukkig geen ezelsuuren opzetten", besluit schepen Souguir enthousiast.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.