›› Home ›› Nieuws

Say no to violence against women!

13 december 2019

Van 25 november tot 10 december kleuren veel officiële gebouwen oranje. Een groot aantal steden en gemeenten doen dit n.a.v. de campagne van de Verenigde Naties die bewustwording vraagt voor geweld tegen vrouwen. De campagne kreeg de naam 'Say no to violence against women'. 

Gemeenteraadslid Yeliz Güner stelde hierover een vraag aan schepen Astrid De Bruycker. 

Tijdens de “Orange the World”-campagne worden wereldwijd bekende gebouwen, monumenten of andere ‘landmarks’ oranje uitgelicht.

"Geweld tegen vrouwen en meisjes is een van de meest voorkomende schendingen van mensenrechten op wereldniveau. De Verenigde Naties lanceerden in 1991 de '16 dagen van activisme tegen gender gerelateerd geweld' met als doel een einde te maken aan het geweld tegen vrouwen en meisjes. Ze riepen toen alle vrouwenverenigingen in de wereld op om actie te voeren en zo de aandacht te vestigen op fysiek, mentaal en seksueel geweld tegen vrouwen", legt Yeliz uit. 

Als partner van de Verenigde Naties zet Zonta International zijn schouders onder dit project en engageert zich om in België een breed draagvlak te creëren. Op 25 november komen Zontians over heel België naar buiten met acties om mensen te informeren en te sensibiliseren rond het thema ‘Kind huwelijken en gedwongen huwelijken” – een extreme vorm van psychisch geweld – waarvan vrouwen en meisjes wereldwijd nog heel vaak het slachtoffer zijn.

Ook in België worden er nog steeds moorden gepleegd omdat vrouwen een langdurige relatie willen beëindigen.

Yeliz vroeg aan schepen De Bruycker of ook Stad Gent dit project actief kan steunen. Met succes: de schepen liet weten dat de Ghelamco Arena, het operagebouw én het VOKA gebouw oranje zullen oplichten. 

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.