›› Home ›› Nieuws

Sami duikt in 'de kop van de koers'

28 februari 2020

Woensdag was een bijzondere avond, niet alleen voor wie van cultuur houdt, maar ook voor wie houdt van sport. Een nieuwe expo in de Sint-Pietersabdij 'Heeren vertrekt! In de kop van de koers" slaagt erin beide elementen prachtig samen te brengen. Schepen van Cultuur Sami Souguir, opende de tentoonstelling en dook letterlijk en figuurlijk 'in de kop van de koers'. 

"Sport en cultuur hebben een gemeenschappelijke deler: emotie. Net zoals in alle producties van Historische Huizen staan ook in deze expo de verhalen centraal, eerder dan droge feiten." Zo begon schepen Souguir zijn openingsspeech afgelopen woensdag. 

"Staat Vlaanderen gelijk met koers of is de koers iets typisch Vlaams? Veel Vlamingen kunnen zich in ieder geval geen voorjaar voorstellen zonder opzwepende commentaren op radio en televisie over voorjaarsklassiekers en topfavorieten. Het is een fenomeen dat van start gaat eind februari. Niet toevallig, want dan brengt De Omloop Het Nieuwsblad de koers na een winterslaap in het buitenland opnieuw tot leven." 

De genodigden hoorden duidelijk een trotse schepen van cultuur. En terecht, want de nieuwe tentoonstelling is een wonderbaarlijke symbiose van sport en cultuur, voor jong en oud. Samen met de Omloop het Nieuwsblad, die morgen van start gaat, opent ook de expo haar deuren voor het grote publiek. 

Schepen Souguir sprak van een 'uniek Vlaams wieler DNA', waar ze ons tot ver over de langsgrenzen om benijden. Specifiek om dat unieke wieler-DNA extra in de kijker te zetten, sloeg Historische Huizen de handen in elkaar met Jelle Vermeersch, fotograaf-journalist en mede-oprichter van het wielermagazine Bahamontes.

De expo is opgebouwd rond 5 hoofdpersonages, die de bezoekers meenemen in hun hoofd en hart. Op die manier wordt een unieke kijk achter de schermen gegeven.

1 van die 5 hoofdpersonages is Roger Decock, de oudste nog levende winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Roger is ondertussen 93 jaar, maar doet nog elke ochtend 2000 'fietsbewegingen' in zijn bed. Hij was woensdag aanwezig op de openingsavond en genoot zichtbaar van de vele verhalen en de (h)erkenning van oude bekenden.  

De expo 'Heeren vertrekt! In de kop van de koers' is te bezoeken vanaf 29 februari tot en met 26 juli, symbolisch een week na de Ronde van Frankrijk. 

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.