›› Home ›› Nieuws

Universiteit krijgt eigen universiteitsmuseum

28 februari 2020

In het weekend van 21-22 maart opent eindelijk het langverwachte Gents Universiteitsmuseum, kortweg het GUM. Rasechte U-Genter en gemeenteraadslid Carl De Decker, hoopt alvast dat deze nieuwe parel haar weg zal vinden in het Gentse museumlandschap en vroeg aan Schepen van Cultuur Sami Souguir of ook de stad hieraan kan bijdragen.

"Ik wou graag weten of er al een overleg geweest is met het GUM en eventuele andere musea, met het oog op volledige integratie in de Gentse museumwerking", klinkt het bij Carl. 

"Dat mijn alma mater een eigen museum krijgt, vind ik een prachtige realisatie en een echte meerwaarde binnen onze stad. Gent is een studentenstad met meer dan 70.000 studenten per jaar. Studenten maken deel uit van het dagdagelijkse leven in Gent. Deze museale uitbreiding van de Universiteit, is iets waar ik al heel lang naar uitkijk."

Schepen Sami Souguir deelt alvast het enthousiasme van Carl De Decker. "In januari 2019 vond reeds een overleg plaats met de vice-rector van de Universiteit, alsook met Marianne Doom, de directeur van het GUM. Dat overleg ging voornamelijk over de voorstelling van dit nieuwe wetenschapsmuseum, alsook over de manier waarop het GUM betrokken kan worden in de bredere Gentse museumwerking", klonk het bij schepen Souguir. 

"De universiteit krijgt er inderdaad een pareltje bij. Middenin de Gentse plantentuin en vlakbij het MSK en het S.M.A.K. De ligging alleen al is uiteraard een aangewezen opportuniteit om de banden met andere musea verder aan te halen." gaat hij verder. 

"Zo sluit het GUM al aan op het tweemaandelijkse overleg met Gentse musea. In dit overleg zitten zowel de stedelijke musea, alsook Historische Huizen, De Wereld van Kina, het Ghuislain museum en dus sinds kort ook een vertegenwoordiging van het GUM. Zo wordt het nieuwe universiteitsmuseum ook betrokken bij de overkoepelende activiteiten, zoals museumnacht.

Op korte termijn wordt werk gemaakt van een samenwerkingsovereenkomst. Een eerste project dat in de pipe-line zit is een nieuwe versie van de website 'gentsemusea.be' waarin het de bedoeling is om ook het GUM mee op te nemen. Een ander project is bv. het bemannen van een gemeenschappelijke stand op de Antwerpse cultuurmarkt of op andere beurzen.

Ook kijken we momenteel naar de verdere uitrol van de bewegwijzering voor voetgangers. Daaraan zal op korte termijn ook het GUM worden toegevoegd, zodat bezoekers vlot de weg vinden naar het nieuwe museum. Er wordt dus absoluut werk gemaakt van een gezamenlijke communicatiestrategie."

Schepen Souguir sluit af: "wij verwelkomen het GUM absoluut in onze museumstad!"

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.