›› Home ›› Nieuws

Extra financiŽle en materiŽle steun voor Gentenaars tijdens de coronacrisis

24 april 2020

Het stadsbestuur heeft naast een breed pakket fiscale maatregelen voor het bedrijfsleven, ook een reeks concrete sociale maatregelen klaar. Die moeten Gentenaars die het financieel moeilijk hebben deze periode helpen overbruggen. Burgemeester Mathias De Clercq: “In Gent laten we niemand achter. Wie het financieel moeilijk heeft, kan op extra ondersteuning rekenen.”

Door de grote impact van de coronacrisis, stijgt het aantal Gentenaars dat niet rondkomt. Met 2.330 infovragen was maart de drukste maand sinds 5 jaar voor de welzijnsbureaus van het OCMW. In de eerste weken van april zet die trend zich door. Het aantal vragen ligt 40% hoger dan in andere jaren. Om Gentenaars die in financiële problemen komen bij te staan, nam de Taskforce Relance, onder voorzitterschap van burgemeester Mathias De Clercq een reeks sociale maatregelen.


Zo'n 1.000 gezinnen met een leefloon zullen 60 euro crisissteun ontvangen. De steun is gericht op gezinnen die alleen minderjarige kinderen hebben om extra kosten op te vangen, aangezien de kinderen niet naar school gaan. Vanaf 1 mei zal het OCMW Gent financiële aanvullende hulp kunnen uitkeren aan elke Gentenaar die in financiële problemen komt, los van zijn of haar statuut. Eind juni worden de eerste betalingen verwacht (met terugwerkende kracht). Het OCMW heeft 60.000 euro bijkomend budget gekregen om tussenkomsten in huishuur op zich te nemen. Dit komt bovenop de initiatieven die genomen worden door de Vlaamse regering. Daarnaast voorziet de Stad 100.000 euro aan materiële hulp. Dit komt bovenop andere noodmaatregelen zoals het inzetten van stadsmedewerkers, extra vrijwilligers, leveren van voedseloverschotten via Foodsavers en verdelen van beschermingsmateriaal. Tot slot houdt de Stad Gent een sociaal bufferbudget van 1 miljoen euro klaar, voor wanneer bijkomende maatregelen nodig blijken.

Burgemeester Mathias De Clercq: “Met deze maatregelen tonen we het sociale gelaat van onze stad. We tonen ons solidair met wie het nu extra moeilijk heeft. Als stadsbestuur bieden we een krachtig antwoord aan deze crisis.”

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.