›› Home ›› Nieuws

Een maand corona-proof afhaaldienst De Krook

24 april 2020

Door de coronamaatregelen is de bibliotheek gesloten, maar moet door de nationale veiligheidsraad een afhaaldienst worden voorzien. Ook tijdens de coronacrisis doet de Gentse bib het goed. In één maand tijd werd in de speciale afhaalpunten van Bibliotheek De Krook en de wijkbibliotheken een tiende van het normale aantal boeken uitgeleend. Ongeveer een vijfde van het normale aantal leners maakt gebruik van de afhaalpunten en dit in stijgende lijn. Schepen Sami Souguir is tevreden met het resultaat en de snelle omschakeling en licht de cijfers toe.

Bibliotheek De Krook startte op 18 maart 2020 met een afhaaldienst zodat Gentenaars boeken konden ontlenen met respect voor de coronamaatregelen en social distancing. Het afhaalpunt werd in twee dagen tijd gerealiseerd. Na de hoofdbibliotheek in De Krook gingen ook de 14 wijkbibliotheken geleidelijk aan de slag als afhaalpunt. Elke weekdag zijn de bibliotheken open als afhaalpunt. Op zaterdagen zijn de bibliotheken gesloten. De eerste maand afhaaldienst zit er nu op.

"In een maand tijd werden in Bibliotheek De Krook en haar 14 wijkbibliotheken 17.323 titels gereserveerd. Ter vergelijking, de maand maart van vorig jaar was goed voor zo'n 173.000 uitleningen. Daarmee wordt een tiende van de normale uitleningen bereikt. Er werden 4.463 unieke leners bediend. Vorig jaar in maart waren dat er ongeveer 22.000. Het verschil met het aantal uitleningen zit vooral in klassen die momenteel geen boeken ontlenen door de sluiting van de scholen", vertelt Sami Souguir. 

Meer boeken over tuinieren en koken

Het personeel van de bibliotheek merkt enkele tendenzen op: in de wijkbibliotheken doen kinderboeken het opvallend goed, in de hoofdbibliotheek vooral volwassen fictie en opvallend veel oudere magazijnwerken. Fictie en film zijn goed voor 40 procent van de ontleningen, non-fictie voor 20 procent. Kinderboeken zijn goed voor 25 procent, jongerenboeken voor 5 procent, en 10 procent zijn oudere boeken uit het magazijn.

Rond deze tijd doen normaal vooral reisgidsen het goed. Nu is er een opvallende stijging wat betreft het aantal boeken over tuinieren, koken, brood bakken en boeken over zingeving en de Westerse maatschappij. 

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.