›› Home ›› Nieuws

Bedelarij aanpakken

23 maart 2011

Steeds meer Gentenaars storen zich aan de talrijke bedelaars in het straat- beeld. Voorlopig wordt hier weinig aan gedaan gezien de wet op de bedelarij en landloperij werd afgeschaft. Voor Open Vld is dit geen excuus om deze overlast niet aan banden te leggen. Vooral de georganiseerde bedelarij, waar vaak een vorm van mensenhandel achter schuilt, dient voor de liberalen bestreden te worden.

“De – meestal – vrouwen en ook kinderen worden met busjes op de hoek van de straat afgezet en moeten op het einde van de dag een deel van de ‘winsten’ afstaan. De opdringerigheid waarmee ze soms voorbijgangers aanklampen, doet vermoeden dat ze bijna verplicht worden om niet met lege handen terug te komen”, verduidelijkt OCMW-voorzitter Geert Versnick.

“Dat zij zich in ons land op een dergelijke wijze kunnen ‘verrijken’, trekt anderen aan. We mogen ons niet verschuilen achter de afschaffing van de wet op de bedelarij en landloperij, maar moeten zoeken naar mogelijkheden om de georganiseerde bedelarij aan te pakken.

De gemeente kan reglementerend optreden of uitvoeringsmaatregelen nemen tegen gedragingen die de openbare rust en veiligheid in het gedrang brengen. Dit biedt volgens ons mogelijkheden om de georganiseerde bedelarij aan banden te leggen. Burgemeester Termont is alvast bereid - na een interpellatie van Sami Souguir in de gemeenteraad - om op federaal niveau een wetswijziging te bepleiten. Gent is een gastvrije stad, maar ze moet ook een aangename en leefbare stad blijven.”

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info