›› Home ›› Nieuws

Eerste van vijf nieuwe sluikstortcamera's in gebruik

19 09 2020

Deze eerste van vijf nieuwe sluikstortcamera’s is begin deze maand geïnstalleerd. Twee bestaande camera's worden vervangen door nieuwe exemplaren, drie extra camera's komen erbij. Die moeten de pakkans verder opdrijven. 

Burgemeester Mathias De Clercq: “Wie sluikstort, zal dat meer dan ooit voelen, en terecht. Wie geen respect toont voor onze stad, mag daar ook voor opdraaien.”

De sluikstortproblematiek in Gent is groot en nam tijdens corona bovendien toe. De strijd tegen sluikstort is een inspanning van velen. Naast Politie Gent zorgen ook de gemeenschapswachten, stadsmedewerkers en Ivago elke dag dat iedereen op een zo correct mogelijke manier met afval omgaat. De meeste sluikstorten worden binnen de twee dagen opgeruimd. Naast de vele inspanningen rond preventie en sensibilisering, zet de Stad Gent ook extra in op handhaving, nu met vijf nieuwe sluikstortcamera's. Burgemeester De Clercq: “We zetten onze strijd tegen sluikstorten verder. De nieuwe camera’s moeten meer daders vatten en sluikstort tegengaan. Wie betrapt wordt, krijgt een GAS-boete van 120 euro en draait op voor de opruimkosten van Ivago.”

De drie nieuwe camera's zijn 'semivast' en komen op hotspots waar veel sluikstortmeldingen zijn. Ze zijn robuust, voorzien in hun eigen elektriciteit en kunnen vlot verplaatst worden. Daarnaast zijn er twee mobiele camera's die meer verdekt worden opgesteld, bijvoorbeeld in een wagen of in een woning, voor observaties door het overlastteam.

Naast de inzet van de sluikstortcamera's blijft ook het betrappen van overtreders op heterdaad belangrijk. Sluikstorten worden ook doorzocht om daders te kunnen identificeren.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info