›› Home ›› Nieuws

Artiestencheques helpen vrijetijdssector mee uit coronadal

19 09 2020

Zowel de lokale middenstand als de cultuursector werden bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. Het mag dan ook niet verbazen dat een groot deel van het Gentse noodfonds aan deze sectoren wordt toebedeeld. 

De artiestencheques springen daarbij in het oog. Schepen van cultuur Sami Souguir: “We pompen in totaal zo’n 150.000 euro in de samenwerking tussen horeca en cultuur. Op die manier hopen we hen ademruimte te geven om de traditioneel kalmere winterperiode te overbruggen.”

Het idee achter de artiestencheques is eenvoudig: als handels- of horecazaak kan je artiesten en kunstenaars een podium bieden. Om dit initiatief mee te faciliteren voorziet Stad Gent tot en met volgende zomer een ondersteuning van 75 procent van de kosten, met een maximum van 1.000 euro per optreden.

“Ondernemers zijn geheel vrij wat betreft de setting van dit gebeuren. De bedoeling is om twee zwaar getroffen sectoren samen te brengen en elkaar op die manier te versterken. Het is een win-win situatie: bezoekers consumeren in een horecazaak of shoppen in een winkel en tegelijk krijgt een Gents artiest of kunstenaar een podium én een financieel duwtje in de rug”, klinkt het bij schepen Sami Souguir.

Later deze maand zal worden bekendgemaakt hoe de artiestencheques kunnen worden aangevraagd. “Als stadsbestuur zijn we niet blind voor de moeilijkheden die onze lokale ondernemers en artiesten ondervinden. Na maanden van stilte en inkomensverlies start het vrijetijdsleven stillaan opnieuw op, weliswaar in een andere setting, met heel wat protocollen en regels om na te leven. Maar zowel de cultuur- als horecasector hebben meer dan ooit bewezen bijzonder flexibel en sterk te zijn. De creativiteit en gedrevenheid om opnieuw op te staan is enorm. Met de winter voor de deur staat de vrijetijdssector voor een iets kalmere periode, maar we willen er als stad alles aan doen om hen de komende maanden verder te ondersteunen”, aldus schepen Souguir.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.