›› Home ›› Nieuws

Terrasbelasting geschrapt tot half april 2022

21 februari 2021

Eind januari werd al aangekondigd dat de terrasbelasting zou worden kwijtgescholden minstens tot eind maart 2021. Een goede zaak van schepen Sofie Bracke, vond toen ook raadslid Christophe Peeters die altijd de belangen behartigt van de zelfstandige ondernemers. Christophe haalde toen al aan dat perspectief op lange termijn opportuun was. 

En die duidelijkheid is er nu: "bijkomend aan de uitgebreide terrassen tot half april 2022 schrappen we nu ook de terrasbelasting tot die periode" aldus Sofie.

“Op die manier willen we horeca-uitbaters wat zuurstof en energie geven. En laat ons uitkijken naar het moment dat zij opnieuw de deuren mogen opendoen. Bloeiende horeca is niet alleen goed voor horeca-uitbaters maar ook voor de handel.” In Gent wordt een datagedreven beleid gevoerd met o.a. cijfers van Graydon en Locatus. Een half jaar geleden was er een 1ste update van wat de coronacrisis betekende voor de Gentse economie. Vorige week stelde Sofie de geüpdatete gegevens voor tijdens de commissie Economie.

Er zijn voorzichtig positieve signalen te zien:

Het consumentenvertrouwen zit goed, de industrie blijft al bij al draaien, het aantal starters bleef relatief stabiel (-6%) en ook het aantal aangevraagde doorzetterscontracten (nu al 94) tonen de weerbaarheid van ondernemers aan. De ondernemersspirit is niet aangetast.

Maar uiteraard zijn er verschillende sectoren die het zwaar hebben. Freelancers binnen de ICT-sector hebben het moeilijk en ook de handel en horeca hebben het zwaar (monumenten als café Damberd zijn daar helaas zelfs niet immuun voor). Passantentellingen geven ook aan dat mensen moeilijker naar de stad te krijgen zijn als de horeca dicht is. “Daarom vinden we het belangrijk om naast het doorzetterscontract, het optrekken van de subsidie voor de verfraaiing van de handelspanden, het verlengen van de extra grote terrassen nu ook de terrasbelasting langer te schrappen.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.