›› Home ›› Nieuws

Cirkels op Sint-Pietersplein om veilig van de zon te genieten

5 maart 2021

Om jongeren op het Sint-Pietersplein op een veilige manier van de zon te laten genieten, zijn er op vraag van burgemeester Mathias De Clercq 105 krijtcirkels geplaatst. Daarin kunnen jongeren met 4 op een coronaveilige manier samenkomen.

“Het is aan de studenten om te tonen dat ze hier verantwoordelijk mee kunnen omgaan.”

De cirkels komen er op vraag van de studenten zelf, die op een veilige en verantwoorde manier van de buitenlucht in het centrum willen genieten. Na uit de hand gelopen feestjes op het Sint-Pietersplein vorige week ging het stadsbestuur in dialoog met studentenvertegenwoordigers. De studenten vroegen het vertrouwen, en krijgen dat nu ook van de burgemeester: “De meeste studenten houden zich goed aan de richtlijnen. We willen hen vertrouwen geven, het is aan hen om te tonen dat ze hier verantwoordelijk mee kunnen omgaan.”

Elke cirkel heeft een diameter van 6 meter, de afstand tussen de cirkels onderling bedraagt 4 meter. De cirkels zijn louter een hulpmiddel en laten toe om de drukte beter in te schatten. Er komen ook extra afvalkorven. De Stad Gent roept iedereen expliciet op om het plein en de omgeving proper achter te laten.

De burgemeester voerde ook een glasverbod in op het Sint-Pietersplein, Gras- en Korenlei en Coupure. Dit omdat achtergelaten glas een veiligheidsrisico inhoudt en verwondingen kan veroorzaken. Het bestaande verbod op elektronisch versterkte muziek werd verder verfijnd zodat jongeren gerust met een kleine groep vrienden naar muziek kunnen luisteren zolang dit geen overlast met zich meebrengt of tot samenscholingen leidt.

In samenwerking met de studenten zet de Stad Gent ook nog andere hulpmiddelen op. Zo zal de Stad alternatieve, minder drukke plekjes in Gent actief promoten, komen er opnieuw veilige bloklocaties op het einde van het academiejaar, en op de stadswebsite staan tips over wat wél mogelijk is.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.