›› Home ›› Nieuws

Tegen krakers en vandalisme

15 november 2011

Onder impuls van schepen Christophe Peeters keurde de gemeenteraad vorig jaar een nieuw proactief antileegstandsbeleid goed. Schepen Peeters was de ellenlange juridische procedures om krakers uit leegstaande panden te krijgen meer dan beu. Hij werkte een driestappenplan uit om de meer dan vijfhonderd panden in eigendom van de Stad Gent bij leegstand te beschermen tegen krakers en vandalisme.

Een tijdelijk hergebruik van panden die leegstaan, kan op een voordelige manier de risico’s verminderen. De procedure verloopt in drie stappen. Eerst wordt nagegaan of het pand als woning voor mensen in precaire woonomstandigheden kan dienen. Is het pand niet geschikt als hoofdverblijfplaats, dan wordt het gebouw – onder voorwaarden – voor ander gebruik beschikbaar gesteld. Wanneer het pand ook daar niet geschikt voor is of er geen kandidaat-gebruikers zijn, biedt Stad Gent het pand in laatste instantie aan een antikraakfirma aan, die het beschermt door te zorgen voor tijdelijke bewoning.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info