›› Home ›› Nieuws

Sleutelkluisjes voor thuiszorgdiensten blijken succes

26 november 2021

In 2014 werd er vanuit OCMW Gent een project rond sleutelkluisjes gestart in verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen. Het eerste sleutelkluisje werd geplaatst in 2015. Dit om op een veilige manier thuiszorgdiensten een vlotte toegang te geven, vooral bij senioren die extra ondersteuning nodig hadden om langer thuis te kunnen wonen.

Er stapten vijf huisvestingsmaatschappijen en drie thuiszorgorganisaties mee in het project. Er werden toen 22 kluisjes geïnstalleerd. Gemeenteraadslid Carl De Decker vroeg de bevoegde schepen naar een evaluatie van het systeem.

Het systeem is eenvoudig: de Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen plaatsen een sleutelkluisje bij de gemeenschappelijke toegangsdeur van een appartementsgebouw. De bewoner moet dit niet aanvragen noch bekostigen. In dat kluisje zit de sleutel van de gemeenschappelijke toegangsdeur. De thuiszorgdiensten die dit nodig hebben, kunnen de code opvragen van dit kluisje.

Via een web applicatie kunnen de thuiszorgdiensten die partner zijn binnen de overeenkomst, de code opvragen van alle geplaatste kluisjes. Via diezelfde applicatie kunnen ook nieuwe kluisjes worden aangevraagd voor appartementsblokken waar nog geen kluisje aanwezig is.

Thuiszorgdiensten hoeven geen sleutels meer mee te nemen van verschillende woningen, bewoners moeten geen sleutels meer wegstoppen in de brievenbus, er hoeven geen 10 sleutelkluisjes meer te hangen in de inkomhal/brievenbussen.

De schepen geeft mee dat dit goed blijkt te werken en er is dan ook een duidelijke stijging in het aantal aanvragen voor het plaatsen van de sleutelkluisjes. 

Carl De Decker: "waar er in 2014 nog maar 22 sleutelkluisjes waren, zijn er vandaag 192 kluisjes! Een groei van 170 kluisjes op 6 jaar tijd! Daardoor hebben diensten momenteel toegang tot 5043 appartementen. Het systeem is blijkbaar een enorm succes en de meerwaarde voor bewoners is enorm."

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info