›› Home ›› Nieuws

Designmuseum Gent krijgt erfgoedpremie voor restauratie en uitbreiding

9 december 2021

Na de zomer van 2022 starten de werken voor de langverwachte uitbreiding van Design Museum Gent. Samen met de uitbreiding wordt ook het bestaande erfgoed met zorg aangepakt. Design Museum Gent en gedelegeerd bouwheer sogent kunnen nu ook rekenen op de steun van de Vlaamse Overheid in de vorm van een erfgoedpremie.

Vooraleer de werken van start kunnen gaan moet de uitgebreide collectie tijdelijk ingepakt en verplaatst worden. Schepen van cultuur Sami Souguir ging woensdag langs om de eerste kroonluchter in te pakken. 

De bouw van de nieuwe vleugel DING (Design in Gent) is een grote stap in de verdere verduurzaming van de totale museumsite. Zo worden delen van het bestaande, beschermde erfgoed dat onlosmakelijk verbonden is met DING gerestaureerd met respect voor de rijke geschiedenis van de gebouwen. 

Bij de restauratiewerken zullen de koetsdoorgang van het 16e eeuwse Huis Leten, de achtergevel Huis Leten, de bel-étage Huis Leten en de gevels langs de prachtige binnentuin van het 18e eeuwse Hotel De Coninck dankzij de erfgoedpremie in hun vroegere glorie hersteld worden.

Doorheen het volledige project, uitbreiding en restauratie, wordt een circulaire aanpak gehanteerd. De gedelegeerd bouwheer sogent, samen met opdrachtgever Design Museum Gent en de architectenteams TRANS architectuur I stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap zoeken actief naar duurzame en circulaire materialen en oplossingen om bestaande materialen te hergebruiken. Zo krijgen de natuurstenen traptreden uit de vleugel van 1992 een tweede leven als terrazzotegels. Gesloopte bouwmaterialen van de site zelf worden dus op dezelfde site terug ingezet. Het museum wil hiermee ook echt baanbrekend zijn en dienen als voorbeeld voor anderen. Al te vaak belandt bouwmateriaal rechtstreeks de container in zonder te kijken hoe het op een hedendaagse manier kan ingezet worden.

Soms verliest erfgoed relevantie en functie. Zo is er een oude diensttrap in de zuidelijke verbindingsgang die niet meer bruikbaar is. Op dit moment onderzoekt het architectenteam en Onbetaalbaar of het hout van de trap bv. een nieuw leven kan krijgen in de nieuwe trap in DING en in de balie in de stadskamer.

Op 6 maart 2022 sluiten de deuren van het Design Museum Gent. Daarna wordt het volledige museum leeg gehaald, om de collectiestukken te beschermen tijdens de werken. Collectiestukken verwijderen is een serieuze logistieke uitdaging. De objecten moeten zorgvuldig bekeken, ingepakt, tegen ongedierte behandeld en bewaard worden. Minister Matthias Diependaele en schepen Sami Souguir hielpen woensdag alvast door de eerste luchter in te pakken voor transport naar het depot.

Sami Souguir: "Het museum sluit de deuren tot midden 2024. Wie Design Museum Gent nog eens wil bezoeken heeft dus nog maar een paar maanden de tijd vooraleer de deuren voor ruim twee jaar dicht gaan. Het museum opent uitzonderlijk wel nog eens de deuren van het tegen dan volledig lege museum van 22 april tot en met 1 mei 2022 voor Design Fest Gent."

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.