›› Home ›› Nieuws

Nieuwe stap in samenwerking North Sea Port District

9 december 2021

De 6 gemeenten en 2 provincies van het North Sea Port District (de economische groeiregio met als ruggengraat het havengebied van North Sea Port) hebben vorige week een Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) opgericht.

Dat betekent dat ze over de grens heen nog intensiever samenwerken rond duurzaamheid, leefkwaliteit en mobiliteit. Havenschepen Sofie Bracke is bijzonder opgetogen met het nieuwe samenwerkingsverband.

Het North Sea Port District bestaat uit de drie Zeeuwse gemeenten Terneuzen, Vlissingen en Borsele, de Oost-Vlaamse gemeenten Evergem, Zelzate en Gent en de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen. Met de oprichting van de BGTS engageren de partners zich om nog intensiever samen te werken om problemen op te lossen en projecten op te zetten. De verschillende partners willen door intensieve samenwerking dit unieke grensoverschrijdende havengebied verder uitbouwen tot een plek waar het goed leven, wonen en werken is voor de inwoners langs beide kanten van de grens.

“Zo wordt onder andere onderzocht hoe er meer natuurgebieden tussen de haven en de woongebieden kunnen komen”, zegt havenschepen Sofie Bracke. “Zulke gebieden dienen niet alleen als buffer, ze zijn ook ideaal voor ontspanning, biodiversiteit en fietsverkeer. De haven biedt ook mogelijkheden op het vlak van groene energie. Denk bijvoorbeeld aan het uitwisselen van restwarmte, de oprichting van energiecoöperaties of het collectief aankopen van zonnepanelen.” De partners gaan ook samen aan de slag met het uitbouwen van energiewijken. Tot slot wordt er ook gewerkt aan een grensoverschrijdende aanpak op het vlak van mobiliteit en tewerkstelling.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.