›› Home ›› Nieuws

Opnieuw lokfietsen tegen fietsdiefstallen

9 december 2021

De Gentse politie zet opnieuw lokfietsen in om fietsdieven op heterdaad te betrappen. Na een proefperiode is een nieuw trackingsysteem aangekocht. Burgemeester Mathias De Clercq: “Fietsdiefstallen zijn een echte plaag. Met de lokfietsen kunnen we de pakkans sterk verhogen.”

Fietsdiefstal is één van de prioriteiten in het zonaal veiligheidsplan. Dit betekent dat fietsdiefstal zowel voor de bestuurlijke overheid, de politie als voor de gerechtelijke overheid als prioritair fenomeen wordt aangepakt. De Gentse politie doet onder meer observaties in burger, onderzoek op markten en internet, en zet ook in op de teruggave van aangetroffen fietsen.

De afgelopen jaren experimenteerde de politie al met het gebruik van lokfietsen. Via een geïntegreerde gps kunnen die fietsen en dus de fietsdieven gevolgd worden. In de praktijk bleek dit niet altijd goed te werken. Daarom heeft de politie nu, na een uitgebreid marktonderzoek, een nieuw systeem aangekocht. Vanaf het voorjaar van 2022 zullen de nieuwe lokfietsen ingezet worden.

Dit gebeurt binnen een strikt wettelijk kader en met akkoord van het Parket. Eén van de vereisten is dat er objectief moet worden aangetoond dat alle andere middelen (zoals preventieve acties, observaties, patrouilles, …) tot onvoldoende resultaat hebben geleid op bepaalde hotspots. Er wordt dus eerst ingezet op andere politionele acties rond fietsdiefstallen.

Burgemeester De Clercq is verheugd dat de politie opnieuw gebruik kan maken van de lokfiets: “In het verleden zijn zo al verschillende fietsendieven gevat. Het is een sterk bijkomend wapen tegen fietsdiefstallen.”

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.