›› Home ›› Nieuws

Reageren kan je leren

9 december 2021

Tijdens de de gemeenteraad van november kwam gemeenteraadslid Yeliz Güner tussen over de recente golf van grensoverschrijdend gedrag in onze stad. Stad Gent biedt binnenkort omstaandertrainingen aan om gepast te leren reageren op racisme en discriminatie.

Iedereen is wel al eens getuige geweest van ongewenst gedrag. Denk aan pesten, (seksuele) intimidatie, beledigen, kleineren, discrimineren etc. Het is vaak best moeilijk om te reageren, niet alleen als slachtoffer, maar ook als getuige. Vaak wil je wel reageren, maar zijn er heel wat drempels. Je durft misschien niet. Of je wil niet de eerste zijn die er iets van zegt. Of je bent bang dat anderen vinden dat je overdrijft. 

Stad Gent biedt omstaandertrainingen aan en werkt daarvoor samen met The Active Bystander Training Company en IN-Gent vzw, het lokaal agentschap voor inburgering en integratie. De opleiding - die 1 u 30 minuten duurt - speelt in op verschillende contexten (werk, nachtleven, ..) en verschillende vormen (racistische uitspraken, seksuele intimidatie,... ) van grensoverschrijdend gedrag.

Er wordt ook stilgestaan bij waarom mensen vaak wegkijken en niets doen. In een tweede deel worden 4 strategieën aangerijkt om te leren reageren en actieve omstaander te worden. 

Meer informatie vind je hier.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.