›› Home ›› Nieuws

Iconische wc-rol van het Design Museum Gent kent nieuwe eigenaar

12 maart 2022

De iconische wc-rol van Design Museum Gent verhuist nog voor de zomervakantie in zijn geheel naar de Verbeke Foundation in Kemzeke. De rol zal er dienstdoen als bijzondere overnachtingsplaats, dat laat schepen van cultuur Sami Souguir weten.

De wc-rol staat al ruim 17 jaar op het terrein aan de Drabstraat. Het moet echter plaats ruimen voor de nieuwe vleugel van het Design Museum. De bouwwerken beginnen daar al na de zomer.

Eind december lanceerde de Stad Gent een oproep om de wc-rol een nieuwe toekomst te bieden. In totaal waren er zeven kandidaten van binnen en buiten Gent. De technische kant van de verhuis bleek echter voor heel wat kandidaten niet evident. De wc-rol is immers een constructie van 5,5 meter breed en 5 meter hoog, verankerd in de grond.

Een jury gaf uiteindelijk de voorkeur aan het dossier van de Verbeke Foundation. Het college legt de beslissing binnenkort voor aan de gemeenteraad. Pas daarna kan de wc-rol verhuizen.

“Ik ben alvast opgelucht dat de wc-rol wordt gered van de sloop, al had ik hem uiteraard graag in Gent gehouden”, zegt schepen Sami Souguir. “Ik ben ervan overtuigd dat de Verbeke Foundation zorg zal dragen voor onze wc-rol en hem op een unieke locatie zal plaatsen waar design en kunst elkaar ontmoeten.”

De Verbeke Foundation is niet aan zijn proefstuk toe. In 2015 verhuisde de Grande Vaso di Gent, de 9 meter hoge vaas die op de binnenkoer van het Design Museum stond, ook al naar de openluchtexpo van de Verbeke Foundation.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info