›› Home ›› Nieuws

Christophe volgt uitrol zuurstofwijken op

12 maart 2022

Ruim een half jaar geleden besliste het stadsbestuur om de lage-emissiezone niet uit te breiden. Niet dat de huidige LEZ niet werkt maar uit onderzoek bleek dat een verdere uitbreiding slechts beperkte effecten zou hebben.

En deze effecten zouden niet opwegen tegen de nadelen van een uitbreiding, denk maar aan de verplichting van nog meer Gentenaars om een ander voertuig aan te schaffen. Christophe Peeters vroeg naar de stand van zaken van de uitrol van de zuurstofwijken.

De Open VLD fractie had van bij de start van de gesprekken omtrent een eventuele uitbreiding van de LEZ gehamerd op de objectivering van het debat en was vragende partij voor een grondige studie. De resultaten waren dermate duidelijk dat verder gaan met de uitbreiding geen optie was voor ons.

Dit betekent uiteraard niet dat we geen aandacht meer hebben voor gezonde lucht en een leefbare stad. Dat blijven absoluut speerpunten. Er is dan ook een gans pakket aan maatregelen de plaats gekomen. Zo werd, naast de uitbreiding van slooppremies, onder meer aangekondigd dat er werk zou worden gemaakt van 5 zogenaamde zuurstofwijken. Het gaat om  Dampoort, Oud-Gentbrugge, Ledeberg, Bloemekenswijk en Muide-Meulestede). Dit zijn niet toevallig wijken die veel verkeer te slikken krijgen en waar de leefbaarheid onder druk staat. Specifiek in deze wijken wordt nog meer ingezet op deelmobiliteit en een verlaging van de vervoersarmoede. Ook de tweede bewonerskaart dooft er uit.

Christophe vroeg schepen Watteeuw onlangs naar de stand van zaken met betrekking tot de uitrol van de zuurstofwijken. Daar moet immers heel wat voor gebeuren.

De schepen gaf mee dat er volop wordt gewerkt door de diensten en dat de concrete planning binnenkort zal worden gecommuniceerd. Wij blijven dit uiteraard opvolgen en zullen toezien op een ordentelijke invoering, in het belang van alle Gentenaars.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info