›› Home ›› Nieuws

Het Wintercircus schittert weer

28 maart 2022

Na vijf jaar intensief werken is het Wintercircus zo goed als klaar. De zoektocht naar een exploitant is bezig. In afwachting kunnen de Gentenaars vanaf juni het Wintercircus eindelijk nog eens bezoeken.

Schepen van stadsontwikkeling en voorzitter van sogent, Sami Souguir was afgelopen woensdag, samen met burgemeester Mathias De Clercq, aanwezig bij de oplevering van een deel van het gebouw.

De pers kreeg deze week het bijna afgewerkte Wintercircus voor het eerst te zien. Er dienen nog wat kleinigheden uitgevoerd te worden maar eind april moeten de werken volledig achter de rug zijn.

Het gebouw staat onder veel namen bekend bij de Gentenaars. ‘Het Wintercircus’ omdat Gentenaars er vroeger naar het circus kwamen kijken. De centrale ruimte deed dienst als circuspiste. Maar liefst 3.400 mensen konden er zich komen vergapen aan olifanten, tijgers en acrobaten. Later zou de familie Mahy er een unieke collectie oldtimers plaatsen en werd het voor velen ‘garage Mahy’. Uiteindelijk zou het pand leeg komen te staan en kocht sogent het op om het een nieuwe toekomst te geven.

“Na al die jaren van plannen en verbouwen wordt die nieuwe toekomst nu heel concreet. Vanaf 2023 moet het gebouw dé nieuwe hotspot van onze stad worden. Het imposante middenplein, bereikbaar via drie ingangen, wordt het kloppende hart. Er is ook ruimte voor een café, een restaurant, een winkel en kantoren voor digitale innovatiebedrijven. En onder de grond is er natuurlijk de pop- en rockzaal voor 500 personen”, aldus Sami Souguir, schepen van stadsontwikkeling en voorzitter van sogent.

In afwachting van de aanstelling van een exploitant start in juni een tijdelijke tentoonstelling in het gebouw. Daarin komt de geschiedenis van het pand aan bod. Sogent en het Huis van Alijn slaan daarvoor de handen in elkaar. “Het circusverleden en het oldtimerverhaal worden met uniek beeldmateriaal getoond én misschien duiken er nog wel enkele auto’s uit de Mahy-collectie op”, aldus Sami Souguir. “De praktische kant wordt nog uitgewerkt maar de Gentenaars zullen na vijf jaar wachten nog eens het Wintercircus kunnen zien. Eindelijk!”

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info