›› Home ›› Nieuws

Burgemeester naar Firenze om heropbouw Oekra´ne te bespreken

6 mei 2022

Burgemeester Mathias De Clercq zit van 5 tot 7 mei in Firenze om samen met andere Europese steden de heropbouw van Oekraïne te bespreken. Dit in kader van het Europese stedennetwerk Eurocities waar Gent deel van uitmaakt.

Gent heeft zich sinds het uitbreken van de oorlog solidair getoond met Oekraïne en mensen op de vlucht uit Oekraïne. Ook onder de Gentenaars zelf ontstond er veel solidariteit door onder andere Oekraïense vluchtelingen op te vangen bij hun thuis. Naast deze noodhulp, is het ook belangrijk om te denken aan de toekomst van Oekraïne op langere termijn, aan de toekomst van het land zelf en zijn inwoners, zegt burgemeester De Clercq: “Steden moeten volledig heropgebouwd worden. We moeten onze Europese instanties mobiliseren om alles in het werk te stellen om een herstelplan voor het land op te maken. Er is nood aan een nieuw concreet Marshallplan. Zoals de Verenigde Staten Europa hielp na afloop van de Tweede Wereldoorlog, zo moet Europa klaar staan om Oekraïne te helpen bij de wederopbouw van het land. Die wederopbouw zal meerdere decennia duren. De oprichting van een omvangrijk solidariteitsfonds door de Europese Commissie is hierbij cruciaal. Dergelijk herstelplan zal bijdragen aan het economisch herstel van het land en zal belangrijk zijn om de democratie in het land verder te versterken. Als stad staan wij bereid om mee te werken aan zo’n herstelplan.”

Burgemeester De Clercq zal op de bijeenkomst bepleiten om met Eurocities samenwerkingen aan te gaan met Oekraïense steden en nu al alles in het werk te stellen om, na het einde van de oorlog, Oekraïne herop te bouwen. “Europa en de verschillende lidstaten moeten nu al in kaart brengen welke andere hulp kan geboden worden, zoals de uitwisseling van kennis en expertise. Samen met onze kennisinstellingen, partners en bedrijven kunnen we onze kennis en ervaring in de strijd gooien om de Oekraïense steden herop te bouwen. Gent wil zich daar zeker toe engageren en ik roep andere Europese steden op om hetzelfde te doen.”

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info