›› Home ›› Nieuws

Betaalbaar wonen in Tondelierwijk

6 mei 2022

De wijk Tondelier krijgt stilaan vorm. Ongeveer een derde van de 530 woningen in de nieuwbouwwijk zijn gebouwd. Op de site zullen in ook 74 budgethuurwoningen gebouwd worden, gericht op de lagere middeninkomens.

Schepen van stadsontwikkeling en voorzitter van sogent Sami Souguir mocht een van de eerste huurders van zo'n budgethuurwoning verwelkomen op de site.

De nieuwe Tondelierwijk, een publiek-private samenwerking van de Stad Gent en Tondelier Development, wordt gebouwd rondom een stervormig park tussen de Gasmeterlaan en de Blaisantvest. Van de 530 woningen (van allerlei groottes en prijsklassen) zal bijna één op zeven verhuurd worden via Huuringent, het stedelijk verhuurkantoor. Dergelijke budgethuurwoningen zijn niet bedoeld voor de allerlaagste inkomens, maar wel voor de lage middeninkomens. De eerste drie appartementen in gebouw Bavo zijn nu klaar, de bewoners zijn er intussen ingetrokken.

“We maken als stad de shift van budgetkoop naar budgethuurwoningen. Door ze via Huuringent te verhuren, bieden we woonkansen aan gezinnen met bescheiden inkomens. Dat is in onze stad ook broodnodig”, zegt schepen van stadsontwikkeling en voorzitter van sogent Sami Souguir.

Huuringent, deel van stadsontwikkelingsbedrijf sogent, neemt de flats minimaal 19 jaar in hoofdhuur en verhuurt ze door tegen een betaalbare prijs. De verhuurder is 19 jaar lang zeker van zijn huurinkomsten, moet geen huurders zoeken en krijgt de woningen in goede staat terug. De huurder kan daardoor in een tweeslaapkamerappartement wonen voor 750 euro per maand, ongeveer 100 euro lager dan de marktprijs.

“De eerste drie budgethuurwoningen werden intussen verhuurd”, zegt Sami Souguir. “In 2023 worden er nog eens drie budgethuurwoningen opgeleverd, in 2024 nog eens vier. De jaren daarop komen er maar liefst 64 bij. Ook elders in de stad creëren we budgethuurwoningen zoals in het woonproject Rute in Gentbrugge en in het S-gebouw aan het station Gent Sint-Pieters.”

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.