›› Home ›› Nieuws

De plannen voor de Dampoort krijgen vorm

20 mei 2022

De plannen om de Dampoort te ondertunnelen worden een stukje concreter. “Een dergelijke tunnel betekent dat er bovengronds heel wat ruimte vrij komt die een nieuwe bestemming moet krijgen. 

Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Dampoort maakt het juridisch mogelijk om die ingrijpende plannen te realiseren”, klinkt het bij schepen van ruimtelijke planning Sami Souguir.

De werken aan de tunnel zijn voorzien om te starten in 2027. Intussen heeft de Vlaamse regering de studieopdracht gestart. De tunnel onder de Dampoort moet de verkeersknoop van één van de drukste plekken van Gent ontwarren. De werken zullen vijf jaar duren.

Het RUP Dampoort omvat de huidige Dampoort-rotonde, de site van het voormalige pakjesstation ten zuiden van het station, de achterzijde van het bouwblok tussen de Dendermondsesteenweg en de sporen en het bouwblok tussen de Koopvaardijlaan en de sporen.

In de plannen is ruimte voorzien voor onder andere wonen, kantoren, gemeenschapsvoorzieningen en studentenhuisvesting. De zone ten zuiden van de huidige rotonde biedt plaats aan een zogenaamd 'transferium', een plek waar men op verschillende vormen van openbaar vervoer kan overstappen.

In de buurt van het stationsgebouw voorzien we ruimte voor grote kantoren, hotels en gemeenschapsvoorzieningen zoals scholen. Om tot een goede mix te komen, zijn ook cafés, broodjeszaken of krantenwinkels mogelijk.

Ten zuiden van de Dampoort geven we prioriteit aan sociale huisvesting en gemeenschapsvoorzieningen.

Bij de twee woonwijken komt er ook telkens een nieuw park. Het park aan de noordrand sluit aan bij het park en de wandelboulevard langs het Handelsdok. Het park in de zuidrand sluit aan bij het nieuwe Luc Lemiengrepad.

Voor het station komt een nieuw stadsplein waar het aangenaam verblijven zal zijn. Wandel- en fietspaden verbinden het station met de binnenstad en met de Oude Dokken.

Meer info hier.

Op donderdag 23 juni 2022 om 19 uur licht de Stad Gent toe wat er in de plannen staat. Het infomoment vindt plaats in de Arteveldehogeschool, campus Sint-Amandsberg, Joseph Gérardstraat 18, 9040 Sint-Amandsberg.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.