›› Home ›› Nieuws

Krijgen we lockers tijdens de Gentse Feesten van 2023?

17 juni 2022

Dat fractieleidster Stephanie D'Hose een hart heeft voor de Gentse Feesten, daar bestaat geen twijfel meer over. Als er 1 week is waar ze een gans jaar naar uitkijkt, dan is het wel de Gentse Feestenweek.

"Over een goeie maand kunnen we eindelijk weer met zijn allen de benen losgooien op de Gentse Feesten. De stad en de organisatoren namen al heel wat initiatieven om het comfort van de bezoekers te verhogen: het voorzien van voldoende sanitair, cashless betaling mogelijk maken, het stimuleren van een gebruiksvriendelijk systeem van herbruikbare bekers, enz. Eén faciliteit mis ik persoonlijk nog: lockers."

"Ik heb in het verleden al enkele malen voorgesteld om lockers te voorzien. Die zouden namelijk voor heel wat bezoekers handig zijn: motorrijders kunnen er hun helm in kwijt, anderen een volle handtas of rugzak met een extra trui of regenjas die uiteindelijk helemaal niet nodig blijkt. Het is ook aangenamer voor de andere bezoekers als al die items niet mee moeten naar bijvoorbeeld een overvolle Vlasmarkt.

In 2016 zouden er lockers geïnstalleerd worden, maar toen werden we jammer genoeg geconfronteerd met acute terreurdreiging. Intussen is die gelukkig verminderd, maar de voorbije jaren hadden we dan weer andere zorgen. Nu we eindelijk weer naar ‘normale’ Gentse Feesten lijken te gaan – alhoewel, de Gentse Feesten zijn natuurlijk nooit ‘normaal’ – is het moment aangebroken om dit opnieuw te bekijken. Hopelijk kunnen we bezoekers zo een faciliteit bieden die ze ook op bijna alle andere festivals terugvinden."

De schepen liet weten dat er in 2016 al initiatief werd genomen voor dergelijke lockers door toenmalig schepen Peeters. Het ging toen om een proefproject  in samenwerking met een firma die een (toen) vernieuwend concept wilde introduceren waarbij lockers ook gebruikt konden worden om powerbanks te ontlenen of gsm-toestellen op te laden. Helaas werden op dat moment delen van Europa geteisterd door de dreiging van terreur. Er is toen beslist om het plaatsen van de lockers te annuleren, op uitgesproken negatief advies van de veiligheidsdiensten, met als reden dat er een te groot risico was op het anoniem plaatsen van een explosief. In 2022 is het niveau van de terreurdreiging in België afgezwakt naar niveau 2, "gemiddeld". Dit betekent dat er nog steeds een aantal bijkomende veiligheidsmaatregelen, met elk hun kostenplaatje, worden genomen. Dit om te kunnen anticiperen op mogelijke verhoogde dreiging. Lockers zouden kunnen geplaatst worden, maar niet op hoofdassen. De politie adviseert ook om deze te plaatsen op zogenaamde 'natuurlijk beschermde plaatsen', waar liefst ook cameratoezicht is. Deze plaatsen zijn eerder beperkt in de Gentse Feestenzone, want de meesten zijn al intensief in gebruik.

Er zijn dus een aantal technische en financiële bedenkingen te maken. Om op een dergelijk systeem te organiseren moet er dus op een bepaalde manier controle zijn op wat men binnenbrengt, omwille van veiligheid en krantvriendelijkheid. Het open karakter van de Gentse Feesten, dat we allemaal koesteren, laat dit helaas niet zomaar toe zonder een extra investering in begeleiding door bv. personeel. Op andere festivals of in nachtclubs waar er lockers aangeboden worden, vindt er sowieso een toegangscontrole plaats aan de ingang. Maar deze festivals en clubs hebben dan ook überhaupt een ingang, dat is een heel ander verhaal op de Feesten.

Er dient dus onderzocht te worden onder welke voorwaarden er in de toekomst wel lockers kunnen geplaatst worden. Daarvoor zal vooral de input van de betrokken veiligheidsdiensten nodig zijn, bovenop de overwegingen rond het voorzien van extra personeel. We kunnen dan bijvoorbeeld wel een kader uitwerken waarbinnen de organisatoren op de pleinen deze dienstverlening binnen de feestkern kunnen aanbieden. De vraag van Stephanie wordt dan ook meegenomen in de voorbereiding richting de Gentse Feesten van 2023. 

De schepen sloot evenwel af op een positieve noot: "voorlopig zullen we die onverwachte regenbui over ons moeten laten waaien en moeten wachten op die eerste zonnestralen op de Vlasmarkt om de nachtelijke kou te verdringen. Geef toe, ook dat is een beetje Gentse Feesten traditie."

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info