›› Home ›› Nieuws

Huis van Alijn belicht Gentse poppenspeltraditie

1 juli 2022

Met de kinderen of kleinkinderen naar het poppentheater van Pierke, het is een prachtige Gentse traditie. Het Huis van Alijn toont nog tot 26 maart 2023 een unieke collectie theaterpoppen en geeft een blik achter de schermen van Pierke en co.

Schepen van cultuur Sami Souguir mocht de nostalgische tentoonstelling feestelijk openen.

In de expo ‘Licht uit. Pop op’ is een bijzondere collectie theaterpoppen te zien van drie gezelschappen: Pierke van Alijn en zijn voorlopers, het Gentse Theater Taptoe en de Mechelse familie Contryn (Theater DE MAAN).

Er zijn een honderdtal theaterpoppen te zien. Bijzonder is een theaterpop van Pierke waarmee gespeeld werd in het Spelleke van de Muide van 1922 tot 1942. Ook de theaterpop van De Kleine Prins is een uniek stuk. De pop werd voor het eerst gebruikt in 1978 bij een voorstelling van Theater Taptoe.

“Onze stad heeft een prachtige poppenspelgeschiedenis. Pierke wordt er al een eeuw lang opgevoerd. Met nog zeven actieve gezelschappen is deze traditie hier vandaag nog springlevend”, zegt Sami Souguir, schepen van cultuur. “Veel Gentenaars gingen er naartoe als kind en gaan nu, jaren later, opnieuw met hun kinderen of kleinkinderen. Met deze expo willen we het publiek warm maken om deze bijzondere theatervorm te herontdekken.”

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info