›› Home ›› Nieuws

Tijdelijke herinrichting Gents Stapelplein na dodelijk ongeval met fietser afgelopen zomer

17 november 2022

Er komt een tijdelijke herinrichting van het Stapelplein in Gent om gevaarlijke verkeerssituaties te vermijden na een dodelijk ongeval afgelopen zomer. Fractievoorzitter Stephanie D'Hose stelde hieromtrent een vraag in het Vlaams Parlement aan minister Lydia Peeters. 

Een vrachtwagen reed afgelopen zomer een fietser van 44 jaar dood. Over twee jaar is er een permanente oplossing: het hele gebied wordt verkeersluw. 

"Het is een opsteker, voor iedereen die er soms komt, dat er een definitief einde komt aan deze onveilige situatie" klinkt het bij Stephanie. "Uiteraard blijft het enorm pijnlijk dat dergelijke gevaarlijke punten nog al te vaak pas aangepakt worden als er een slachtoffer valt en het dus eigenlijk te laat is. Ik ben dan ook tevreden dat minister Peeters de koe bij de horens zal vatten en niet stil zit in afwachting van een permanente herinrichting. Ook de tijdelijke herinrichting zal hopelijk de veiligheid zoveel mogelijk verhogen voor alle weggebruikers."

Een vrouwelijke fietser van 44 jaar werd afgelopen zomer aangereden in de bocht terwijl ze op het middelste verkeerseiland aan het oversteken was. Volgens het parket verloor de vrachtwagenchauffeur de controle over het stuur na een epileptische aanval. De man was nuchter en beweert zich niks meer van het ongeval te herinneren. De dood van de leerkracht zorgde voor felle reacties en de roep om de bocht aan te pakken was groot. Er komen nu dus tijdelijke maatregelen. 

Het Agentschap stelt het plan voor de herinrichting binnenkort voor aan de stad. Een structurele oplossing komt in de zomer van 2024, als de nieuwe Verapazbrug in gebruik genomen kan worden.  De hele binnenring wordt dan verlegd naar de overkant van het water en zal dan via de Afrika- en de Koopvaardijlaan lopen. De zone rond het Stapelplein, inclusief de gevaarlijke bocht, wordt verkeersluw. Er komt een nieuwe tramlijn die de Muide met het station Dampoort zal verbinden.  

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info