›› Home ›› Nieuws

Week van het Gents in teken van Nero en Marc Sleen

17 november 2022

De Week van het Gents staat voor de deur. Van 27 november tot 11 december krijgt het Gents dialect alle aandacht met bijzondere focus op stripfiguur Nero en zijn bedenker Marc Sleen.

“Marc Sleen zou dit jaar 100 jaar geworden zijn en Nero bestaat dit jaar 75 jaar. Reden genoeg om hen in de bloemetjes te zetten”, zegt schepen van cultuur Sami Souguir.

Marc Sleen werd op 30 december 1922 in Gentbrugge geboren. Na drie maanden verhuisde hij alweer om in 1939 samen met moeder en broers, terug in Gentbrugge te komen wonen. In 1944 begon hij als cartoonist. In 1947 dook Nero voor het eerst op in de vervolgstrip van ‘De avonturen van Detectief van Zwam’ in Het Volk.

Ter gelegenheid van de Week van het Gents werd ‘De Bom van Boema’ vertaald naar het Gents. Op die manier wordt de bekende stedentrilogie volledig in het dialect vertaald. Eerder werden ‘De Zwarte Toren’ in het Brussels en ‘De Ring van Balderic’ in het Antwerps vertaald. De trilogie ligt sinds kort in de winkel en de Gentse versie kan ook apart gekocht worden.

Elk jaar wordt tijdens de Week van het Gents ook ‘de Geiwene Foersjet’ uitgereikt, een bekroning voor lekker Gents eten. “Dit jaar gaat de jury op zoek naar de beste wafel van de stad. Helemaal in de stijl van de Nerostrips dus”, aldus Souguir.

Voor het volledige programma van de Week van het Gents klik hier

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info