›› Home ›› Nieuws

Christophe kritisch voor gebruik parkingcamera's voor LEZ-controles

19 januari 2023

De mobiliteitsschepen wil nog dit jaar de camera’s van de Gentse parkeergarages inschakelen om LEZ-overtredingen op te sporen. Maar dat idee valt bij gemeenteraadslid en voorzitter van de gemeenteraad Christophe Peeters op een koude steen. “Mocht je vanop afstand DNA-stalen kunnen afnemen met een camera, sommigen zouden het nog doen ook."

De camera’s in de parkeergarages werken met nummerplaatherkenning en zijn bedoeld om parkeergeld te innen. Ze zomaar gebruiken om ook te gaan beboeten, is juridisch drijfzand, klinkt het bij Christophe.

“Er komen steeds meer camera’s bij op het openbaar domein. Tegelijk is er veel te weinig aandacht voor dit probleem. Mocht je vanop afstand DNA-stalen kunnen afnemen met een camera, sommigen -waaronder ook partijgenoten- zouden het nog doen ook”, zei Peeters. “Is dit idee doorgesproken met de federale Gegevensbeschermingsautoriteit? Dit staat alleszins op gespannen voet met de Europese GDPR-wetgeving.”

Vandaag staan er rond de binnenstad al 15 vaste camera’s en één mobiele camera die specifiek speuren naar vervuilende wagens. Wie met een te oude wagen de LEZ binnenrijdt, krijgt een boete van 150 euro opgestuurd.

De pakkans is echter beperkt want verschillende invalswegen zijn nog niet ‘afgedekt’. Daarom wil de mobiliteitsschepen de ondergrondse parkings Sint-Pietersplein, Vrijdagmarkt, Sint-Michiels, Ramen, Savaanstraat en Reep toevoegen aan het cameraschild. Parking ‘Het Getouw’ in de Bloemekenswijk en ‘Parking Ledeberg’ vallen buiten de lage-emissiezone en neemt de schepen dus niet op. Private parkings, zoals die aan de Zuid, beheert het Mobiliteitsbedrijf van de Stad Gent dan weer niet.

Bedoeling was nog in 2023 te landen met project maar de mobiliteitsschepen gaf aan dat ook hij juridisch alles uitgeklaard wil zien. “Principieel en beleidsmatig heb ik geen bewaren”, zei hij. “Maar het onderzoek door onze juridische dienst is pas opgestart. Voorlopig kwamen er nog geen blokkerende zaken naar boven.”

“Het is niet omdat je iets wettelijk gezien mag doen, dat je het ook moet doen”, besloot Peeters. “Deze hele kwestie verdient een principiële discussie. Het entho

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info