›› Home ›› Nieuws

Samen met je huisdier begraven worden? Gentenaars zullen het binnenkort ook kunnen

1 maart 2024

In het Vlaams Parlement is Stephanie D'Hose haar voorstel goedgekeurd dat het mogelijk maakt voor mensen om samen met hun reeds overleden husidier begraven te worden: "Voor veel mensen is hun huisdier een onmisbaar lid van de familie geweest, een bron van onvoorwaardelijke liefde en trouw. Het is belangrijk dat we een manier vinden om die band te eren, zelfs nadat het dier is overleden. 

Het is een manier om die verbondenheid te vereeuwigen en een troostende gedachte."

"Hoe dat precies in zijn werk zal gaan in Gent, zal de bevoegde schepen samen met de Diensten nu onderzoeken. De schepen liet tijdens de laatste gemeenteraad weten dat het de bedoeling is om nog dit voorjaar de mogelijke aanpassingen van de eigen reglementen in beeld te brengen.", zegt fractieleider Stephanie D'Hose. 

"Er moet aan enkele voorwaarden voldaan worden. Zo moeten huisdieren al overleden en gecremeerd zijn voor het overlijden van hun baasje. De urne met de as van het gezelschapsdier mag niet biologisch afbreekbaar zijn, om te vermijden dat de as vermengd raakt. De as mag ook niet uitgestrooid worden op de gemeentelijke begraafplaats, ook niet bij latere ontruiming.", zegt fractieleider Stephanie D'Hose.

Een andere nieuwigheid is dat de gemeenteraad kan voorzien dat de urne van een eerder overleden echtgenoot of partner mee begraven mag worden bij de echtgenoot of partner die later overlijdt, of bijgezet kan worden in een urnenveld of columbarium.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info