›› Home ›› Nieuws

Dichter bij familie via televisie

21 maart 2011

In het OCMW-woonzorgcentrum (wzc) De Vijvers in Ledeberg bekijken senioren voortaan via een eenvoudige internetdienst op hun TV berichten en foto’s van familieleden en vrienden. Het internetinformatiesysteem, GIFT-TV genoemd, is vrij uniek in België en versterkt de band tussen senioren en hun familieleden.

“Het is belangrijk dat bewoners van onze wzc met hun familie in contact blijven”, verduidelijkt OCMW-raadslid Cédric Verschooten. “Maar (klein)kinderen komen minder gemakkelijk op bezoek of familieleden wonen te ver af. Via het internet kunnen oud en jong met elkaar communiceren, doch de drempel naar de computer is voor de senior nog te groot.”

Waar de senioren wel goed mee vertrouwd zijn, is de TV. De nieuwe technologie maakt het mogelijk om de TV te gebruiken als computer. “Via een eenvoudige afstandsbediening krijgen senioren toegang tot allerlei internetdiensten en kunnen hun familieleden hen berichten en foto’s sturen. Het nieuwe informatiesysteem geeft de bewoners de mogelijkheid om op een laagdrempelige wijze te communiceren met hun familieleden en vrienden”, vertelt raadslid Anne Bottequin.

Dat de nieuwe technologie enkel wordt uitgetest in De Vijvers is niet toevallig. “Het wzc tracht de digitale kloof tussen jong en oud te verkleinen en zoekt steeds naar mogelijkheden om de contacten tussen de bewoners en hun familie te onderhouden. In 2008 installeerde De Vijvers nog een Digitale Brug waarvoor het de eerste Ouderenzorg Award kreeg van Vlerick Leuven Gent Management school en Flanders DC”, vult raadslid Frank Wijnakker aan.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info