Al twee daders opgepakt dankzij mobiel stalkingalarm

16 oktober 2020

Het nieuwe systeem dat Gent uittest om stalking tegen te gaan, blijkt succesvol. Sinds juni zijn twee daders gevat. Burgemeester Mathias De Clercq: “Stalking is een probleem dat kan uitmonden in geweld en erger. Dat willen we kordaat aanpakken met alle mogelijke middelen.”

Gent werkt al langer rond het fenomeen van stalking, al 17 jaar is dit een aandachtspunt in het beleid. Sinds juni loopt er een nieuw project, het mobiel stalkingalarm. Dat laat slachtoffers toe om met één druk op de knop de politie te alarmeren, die dan meteen ter plaatse komt. Vroeger werkte dit enkel met een thuistelefoon. Het nieuwe systeem dat wordt uitgetest werkt met een smartphone. Daardoor kan de politie overal naar het slachtoffer komen waar die zich ook bevindt in België. “De testfase loopt nog”, zegt burgemeester Mathias De Clercq. “Maar de eerste resultaten zijn zeker bevredigend. Twee keer al kreeg de politie een oproep via zo’n alarm. In beide gevallen kon de dader gevat worden. Dat is uiteraard positief.” Het alarm is geen op zichzelf staand systeem. Gent werkt ook aan een uitgebreid ondersteuningsnetwerk voor slachtoffers van stalking.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info