Wegenwerken aan de Antwerpsesteenweg starten over een jaar, alle nodige vergunningen zijn verleend

19 maart 2021

Alles is in gereedheid gebracht om de werken aan de Antwerpsesteenweg tussen Oostakker en Lochristi van start te laten gaan. De vergunningen zijn verleend en de planning – in zeven fases – ligt klaar. Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose vroeg de gegevens op bij partijgenote Lydia Peeters, de Vlaamse Minister van Mobiliteit en Openbare Werken. 

Drie jaar geleden overleed de zestienjarige studente Nikita Everaert na een aanrijding op het kruispunt. Ook adjunct-fractievoorzitter Carl De Decker is bijzonder opgetogen dat de werken van start gaan. Hij volgt dit dossier van bij het begin op en is blij dat het gevaarlijke kruispunt eindelijk wordt aangepakt.

De werken moeten het knooppunt aan de Antwerpsesteenweg en de R4 veiliger maken, door brede fietspaden aan te leggen die ruim afgescheiden zijn van de rijweg, een conflictvrije verkeerslichtenregeling in te voeren en de Antwerpsesteenweg middenbermen te geven om onveilige oversteek onmogelijk te maken.

De werken, die gepaard gaan met de vernieuwing van de riolering, beginnen in maart 2022 en zullen ongeveer twee jaar in beslag nemen. Oorspronkelijk was de start gepland in augustus 2021, maar door vertragingen als gevolg van de gezondheidscrisis wordt die startdatum dus uitgesteld. Minister Lydia Peeters geeft een concreet overzicht van de werken in zeven fasen.

“Ik ben blij dat de concrete planning voor de werken af is,” zegt Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose. “De onveilige situatie van vandaag moet zo snel mogelijk weggewerkt worden, zodat we nooit meer een tragisch overlijden zoals dat van Nikita Everaert in 2018 moeten meemaken. Nu alle nodige vergunningen afgeleverd zijn hebben we de garantie dat de Antwerpsesteenweg een veilige straat wordt.”

Ondertussen is ook het kostenplaatje van de werken duidelijk. De werken zijn aanbesteed voor een totaalbedrag van €8.368.218,43. Het aandeel van het Agentschap Wegen en Verkeer bedraagt 6.697.985,07€. Het aandeel van Farys in de aanleg van de rioleringen bedraagt €1.442.554,02. De stad Gent heeft een aandeel van €227.679,34. “Een bedrag dat meer dan verantwoord is wanneer het resultaat veilig verkeer en gemoedsrust voor duizenden automobilisten en ouders van kinderen betekent,” stelt D’Hose.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.