Nieuwe gedoogmuur voor graffiti aan Koopvaardijlaan: “geen excuus meer voor illegale tags”

25 oktober 2021

Een nieuwe gedoogmuur voor graffiti aan de Koopvaardijlaan zorgt ervoor dat straatkunstenaars nu al op vijf plaatsen in Gent zorgeloos aan de slag kunnen. “Met zo’n oppervlakte aan legale graffitimuren is er geen excuus meer voor illegale tags”, zegt schepen van cultuur Sami Souguir.

De nieuwe muur aan de Koopvaardijlaan komt er ter compensatie van de gedoogzone in de grindbakken aan Dok Noord. Een deel daarvan verdwijnt voor de bouw van de Verapazbrug. Die brug die de Muidelaan met de Afrikalaan zal verbinden zal ongeveer een derde van de 120 meter lange grindbakken innemen. De bouw start binnenkort.

Op dit moment kunnen straatkunstenaars op vijf openbare plaatsen in Gent terecht om hun creativiteit de vrije loop te laten. De grindbakken aan de Oude Dokken en het graffitistraatje in het centrum zijn gedoogzones, aan de Denderlaan en onder het Keizersviaduct zijn twee legale zones, en op het terrein van de Meubelfabriek in de Brugse Poort zorgden enkele buurtbewoners voor een oefenmuur.

“We hebben in Gent bijzonder veel getalenteerde straatkunstenaars”, zegt Sami Souguir. “In heel de stad zien we opvallend veel mooie én legale kunstwerken opduiken die onze stad écht verfraaien. Minder fraai zijn illegale tags op privé-eigendom, die terecht een grote bron van ergernis zijn. Door grote legale zones te creëren zou niemand nog een reden mogen hebben om iemand anders eigendom te gaan bekladden.”

Schepen Souguir mocht als eerste de nieuwe gedoogmuur openen. Binnen de week stond de volledige muur vol met kunstwerken. Die mogen trouwens naar believen ‘gecrosst’ worden. Dat wil zeggen dat andere straatkunstenaars een nieuw werk over een bestaand mogen zetten. Al blijkt dat de graffitiartiesten mooie werken meestal onaangeroerd laten als teken van respect.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info