Stad Gent onthult corona herdenkingsmonument

5 december 2022

Voor aanvang van de gemeenteraad op maandag kwam de voltallige gemeenteraad eerst even samen op het Emile Braunplein. Daar werd een corona herdenkingsmonument onthuld: een stenen cirkel met de woorden 'We zullen doorgaan'. Voorzitter van de gemeenteraad Christophe Peeters deed de inhuldiging en kaartte het belang aan van dit initiatief.

"De voorbije pandemie is ongetwijfeld een van de meest aangrijpende en dramatische episodes die ieder van ons in zijn of haar leven heeft meegemaakt, en hopelijk nog moet meemaken.

Uiteraard denken we hierbij in de eerste plaats aan het menselijk leed. De tienduizenden die het niet overleefden, de velen die ernstig ziek werden, maar ook velen die vandaag nog steeds de gevolgen ondervinden van hun besmetting.

Maar ook de afgeleide gevolgen waren vaak dramatisch. Denk maar aan de psychologische druk we allen moesten ervaren, en die voor velen te veel is geworden. Toegewijde maar uitgeputte zorgverleners. Wanhopige cultuurmakers. Ondernemers die hun levenswerk zagen wankelen. Jongeren die een belangrijke fase in hun ontwikkeling in isolement moesten doormaken.

Voor velen is de pandemie dus in alle opzichten een cesuur geweest in het leven. Toch mogen we ook optimistisch blijven. De spontane solidariteit was nooit zo hartverwarmend groot. De inzet van honderden vrijwilligers en de duizenden medewerkers in de zorgsector was nooit gezien. De bereidheid van de Gentenaars om zich te laten vaccineren in een overigens perfect georganiseerd vaccinatiedorp, was hoopgevend. De snelheid waarmee de wetenschap een doeltreffend vaccin wist te ontwikkelen, in miljarden doses te produceren en toe te dienen, ronduit spectaculair.

De pandemie heeft alles bewezen dat Gentenaars niet alleen goed zijn improviseren, maar ook in het betonen van warmte en solidariteit voor en met elkaar, en in de eerste plaats voor die Gentenaars, in al hun diversiteit, die het het meeste nodig hebben.

Het monument dat wij vandaag onthullen, op gezamenlijk initiatief van alle partijen in de gemeenteraad, staat hiervoor symbool. De cirkel is een universeel symbool voor de cirkel van het leven, zonder begin en zonder einde, zoals de cycli in de natuur elkaar opvolgen. Hij staat ook voor warmte en geborgenheid voor zich erin bevindt of er deel van uitmaakt. En natuurlijk is hij ook een knipoog naar de cirkels op het Sint-Pietersplein, waarmee creatieve Gentenaars het wereldnieuws haalden.

De steen is ‘handmade in Gent’, door letterkapper Filip Martin uit Sint-Kruis-Winkel. De tekst is een verwijzing naar het lied ‘We zullen doorgaan’ van Ramses Shaffy, dat tijdens de lockdown uitgroeide tot de officieuze hymne van de strijd tegen corona.

De komende weken kan u hier in een expo getuigenissen bekijken van Gentenaars die zich tijdens de pandemie actief hebben ingezet voor het welzijn van hun medeburgers, waarvoor alle Gentenaars hen ontzettend en oprecht dankbaar zijn.

De steen zelf zal een blijvende herinnering zijn aan de strijd die wij de voorbije drie jaar samen hebben gevoerd, aan het leed dat werd veroorzaakt, aan de geliefden die we voor altijd verloren, maar ook aan de hoop, de warmte en de solidariteit die zovele tienduizenden Gentenaars tegenover elkaar hebben betoond" besluit Christophe.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info