Nieuwe liedjes voor Belfort

24 april 2023

U hebt ze misschien al gehoord. Sinds Pasen weerklinken drie nieuwe liedjes op ons Belfort. De trommel die de beiaard aanstuurt kreeg meteen ook een grondige poetsbeurt. “De trommel kreeg eerst en vooral een flinke poetsbeurt. 

“De trommel kreeg eerst en vooral een flinke poetsbeurt. Zoiets kan enkel tijdens de versteekperiode, wanneer alle speelpinnen van de trommel verwijderd zijn. Normaal gezien duurt dat 'versteken' één week maar door het poetsen was de beiaard een weekje langer stil dan gewoonlijk”, zegt schepen van cultuur Sami Souguir.

Het Gentse Belfort huisvest een van de grootste en oudste speeltrommels ter wereld. Om hem voor de klokken speelklaar te maken, werden destijds met de hand 17.600 gaatjes in de bronzen trommel gevijld. In ieder gaatje past een pinnetje en die pinnetjes geven het signaal aan de hamers die tegen de klokken slaan.

Om de twee jaar mogen de Gentenaars nieuwe liedjes kiezen voor de beiaard. De Gentenaars kozen deze keer voor ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen, ‘Les yeux de ma mère’ van Arno en ‘I don't wanna dance’ van Lady Linn. Klokke Roeland blijft uiteraard om het uur weerklinken. “Een ideaal excuus om eens een terrasje te doen in de binnenstad”, besluit Sami.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info