Tot 22u naar de wijkbibliotheek

23 oktober 2023

Binnenkort kan men tot 22u naar de wijkbib. Op 6 november start een proefproject in de bibliotheek aan de Watersportbaan dat een grote impact zal hebben op de manier waarop we de wijkbib beleven.

‘Later willen we dit uitrollen naar de andere wijkbibliotheken”, zegt schepen van Cultuur Sami Souguir.

De Watersportbaan zal de eerste wijkbib zijn die zogenaamde ‘plus-uren’ krijgt. Dus openingsuren boven op de huidige openingsuren. Heel concreet zal wie zich registreert tot 22u in het bibliotheekgebouw binnen kunnen, op een moment dat er geen personeel aanwezig is. Je kan er dan gebruik maken van de normale dienstverlening van de bib: materiaal uitlenen via de zelfluitleenbalie, materiaal terugbrengen, de catalogus raadplegen, internet gebruiken, studeren, enzovoort.

“Vandaag zijn alle wijkbibs 9 uur per week open. Met personeel dat paraat staat om te helpen. Daarnaast zijn er nog eens uren waarop de scholen worden geholpen. Die uren blijven uiteraard onaangeroerd”, aldus schepen van Cultuur Sami Souguir. “De ‘plus-uren’ zijn een extra dienst die daar bovenop komt. Op die manier krijgt de wijkbib er 49 extra uren beschikbaarheid per week bij. Door deze plus-uren komen we tegemoet de vragen van burgers om ook ’s avonds en in het weekend de wijkbibliotheek te kunnen gebruiken. Voor de Gentenaars betekent dat dat ze een bezoek aan de bib makkelijker kunnen inplannen.”, zegt de schepen.

Uiteraard zetten we de deuren van de wijkbib niet zomaar open. Wie gebruik wil maken van de dienst zal zich eerst moeten registreren. Dat gebeurt tijdens de bemande uren van de bib, waar je je kan laten registreren als plusbib-gebruiker. Iedereen vanaf een leeftijd van 12 jaar kan zich gratis inschrijven. Men krijgt dan een persoonlijke sleutelcode die men kan scannen aan de badgelezer aan de buitendeur en die toegang geeft tot de bib.

De wijkbib van de Watersportbaan dient als testlocatie. Het is de bedoeling om – indien positief geëvalueerd - de ‘plus-uren’ later uit te rollen naar andere wijkbibliotheken. De eerstvolgende zou dan die van Drongen worden, wellicht in januari 2024.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info